Una possible llei d'amnistia es toparà amb molts obstacles fins a poder-se materialitzar. Justament per això, el passat dimecres, Jaume Asens, negociador de Sumar, va apuntar que era molt difícil que aquesta estigues enllestida abans de la investidura. El mateix Asens també va assenyalar que l'últim obstacle que es trobarà l'amnistia rau en el Tribunal Constitucional. En aquesta línia, una investigació de El País, mostra com, des de la Transició, hi ha 22 sentències del Constitucional on s'al·ludeix a l'amnistia i el seu encaix constitucional. Concretament, aquesta vintena de sentències emeses pel tribunal entre 1982 i el 2022.
És a dir, hi ha jurisprudència que sosté l'encaix constitucional de l'amnistia, el principal aspecte que qüestionen els contraris a aquesta mesura. Des del PP i Vox s'ha repetit un cop i un altre que l'amnistia és anticonstitucional. També des d'entitats com Societat Civil Catalana (SCC), la qual ha convocat una manifestació per mostrar el seu rebuig a l'amnistia.
Tanmateix, abans que l'amnistia estigués associada als líders independentistes catalans, el TC recull la seva constitucionalitat en una vintena de sentències. "Per descomptat que hi ha una llei d'amnistia dins de la Constitució, el legislador és plenament competent per elaborar-la, però en tot cas s'ha d'adequar a la Constitució", declara a El País Eugenio Gay, exvicepresident d'aquest tribunal.
Dues amnisties constitucionals
Un dels precedents més clars que apuntalen la tesi de la constitucionalitat de l'amnistia és el fet que les dues amnisties del 1976 i 1978 no van ser declarades anticonstitucionals. Això se suma a altres elements que protegeixen l'amnistia com l'institut genèric de l'amnistia, perquè així ho disposen els tractats internacionals signats per Espanya, que formen part de l'ordenament jurídic intern de l'estat espanyol.
Per si els compromisos internacionals i la jurisprudència europea no fos suficient, hi ha un altre fet que no es pot oblidar pas: la Constitució no restringeix l'amnistia explícitament. El diari recupera una sentència del 1986 que afirma: "No hi ha restricció constitucional directa sobre aquesta matèria".
La diferència entre amnistia i indult
La Constitució sí que reprova els indultats generals (no pas els individuals) i per part dels contraris de l'amnistia se l'ha igualat a un indult general. Malgrat els esforços, resulta que no és pas el mateix. El mateix Constitucional, en una sentència de 1986, remarcava que la diferència entre l'amnistia i els indults generals no és merament "quantitativa" sinó que "es troben entre si en una relació i de diferenciació qualitativa".
A més, diversos experts apunten que l'amnistia compleix amb els principis constitucionals de legalitat, seguretat jurídica i igualtat. Tots els principis els compleix partint de tres sentències emeses entre el 1986 i el 1987.