Podria ser el guió d’una pel·lícula: un alumne que acaba destronant al capdavant d’un partit polític qui va ser, dècades enrere, el seu professor d’escola. Forma part, però, d’una història real. Imanol Pradales, exalumne d’EGB d’Iñigo Urkullu, és l’escollit del PNB per retenir la lehendakaritza en mans del partit. Tots dos apareixen a la fotografia que il·lustra aquest article. L’actual lehendakari és el professor, mentre que el nou genet dels jeltzales és el nano amb jersei blanc que apareix a la fila inferior. Andoni Ortuzar (61 anys) ha decidit descavalcar Iñigo Urkullu (62 anys) i apostar per un polític de nova generació: Imanol Pradales celebrarà el seu 49è aniversari precisament el dia de les eleccions basques, el 21 d’abril.
Qui és Imanol Pradales? És una pregunta que s’han hagut de fer molts bascos en les darreres setmanes. Fins fa res, era un absolut desconegut. No se’l coneixia més enllà del partit i de la Diputació Foral de Biscaia, on era diputat d’infraestructures. El PNB ha hagut de prémer el turbo i centrar la campanya en popularitzar el candidat. I ho ha aconseguit. Perquè les enquestes el situen com el candidat més conegut d’entre tots els seus competidors: al voltant del 70% de la població basca ja sap qui és l’home amb més números d’esdevenir en les pròximes setmanes el seu nou president.
El currículum
Nascut l’any 1975 a Santurtzi (Biscaia), Pradales va estudiar a la ikastola Asti-Leku, on va coincidir amb Iñigo Urkullu com a professor. Anys més tard va esdevenir doctor en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat de Deusto. Amb una excedència des del 2007, ha estat professor del mateix centre universitari. Entre 2011 i 2015 fou diputat de promoció econòmica a la Diputació de Biscaia, on ha estat fins ara diputat d’infraestructures i desenvolupament territorial. Té, doncs, un elevat perfil polític d’expert en economia i empresarials.
L’aquàtic Pradales
L’entorn de Pradales defineix el candidat del PNB com una persona aficionada des de ben petit a la pesca, el busseig i el rem. Va néixer en una família treballadora, i és el més gran de quatre germans. Els seus pares eren afiliats al PNB; per això ell també ha acabat en aquest partit polític. Ha estat vogador de la Sotera de Santurtzi durant 17 anys. De fet, el seu cercle d’amics més proper prové d’aquest club de rem. Molts anys després, el candidat jeltzale assegura que la seva forma actual d’esbargir-se és sortint a córrer. Actualment casat, té una filla de dos anys. Viuen tots tres a Portugalete, una zona del ‘Gran Bilbao’ situat al costat del seu lloc de naixement, Santurtzi.
Objectiu: mantenir intacta l’hegemonia del PNB
De les 12 eleccions que s’han celebrat a Euskadi des de 1980, el PNB les ha guanyat totes excepte les de 1986 (victòria del PSE). El Partit Nacionalista Basc és la formació hegemònica del territori. Ara, però, tot pot canviar. El relleu d’Urkullu per Pradales es deu al desgast que està patint el partit en els darrers anys. En les passades eleccions generals, PNB i Bildu van quedar pràcticament empatades al País Basc (24% dels vots pels jeltzales i 23,9% pels abertzales; tot i que els segons van acabar obtenint més vots i més escons en total perquè també van presentar-se a Navarra). Dos mesos abans, en les eleccions municipals del 28-M, el PNB va superar Bildu en nombre de vots (323.124 contra 297.154), però els abertzales van aconseguir més regidors (1.052 contra 983).
Les enquestes publicades en les darreres setmanes, a més, no acaben de posar-se d’acord sobre qui acabarà guanyant les eleccions del 21-A. Només hi ha unanimitat en dos aspectes: qui quedi segon li trepitjarà els talons al primer, i el PSE serà la tercera força d’aquells comicis. El darrer CIS, publicat el passat dimecres, pronosticava un sorpasso de Bildu al PNB en percentatge de vot (34,2%-35,1% contra 32,6%-33,5%). L’objectiu de Pradales és evitar que això es converteixi en una realitat. Es dona per fet que acabarà sent lehendakari gràcies a un pacte de conveniència amb el PSE, però també ha d’aconseguir mantenir el PNB com a partit favorit dels bascos.
Pradales no és l’única cara nova del 21-A
Apostar per un nou cap de cartell és, a priori, una decisió arriscada. Però precisament en aquestes eleccions, el PNB pot estar una mica més tranquil, perquè no és l’únic partit que ha renovat la cara visible de la formació. Ans al contrari. Les eleccions del 21-A es caracteritzen, de fet, per estar repletes de nous líders. Bildu, PSE i PP també tenen candidats nous. Només repeteixen Podemos i Vox.
A banda de la decisió d’Andoni Ortuzar de rellevar Iñigo Urkullu per Imanol Pradales, va ser també notícia la decisió d’Arnaldo Otegi de no encapçalar la llista de Bildu. Els abertzales han triat Pello Otxandiano com a candidat per fer el sorpasso al PNB. Així mateix, el popular Carlos Iturgaiz ha estat substituït per Javier de Andrés; i la socialista Idoia Mendía ha estat rellevada per Eneko Andueza.