El pregoner de Vilafranca del Penedès ha fet emprenyar la premsa espanyola, quan al final del seu discurs d'aquest dimecres vespre ha cridat: "Puta Espanya!". "Que la festa ens serveixi d'energia positiva perquè durant tota la resta de l'any puguem suportar aquest capitalisme que ens escanya. Bona Festa Major i puta Espanya!", ha dit el pregoner d'enguany, Otger Amatller, per acabar el pregó de Sant Fèlix —acompanyat de música festiva i una estelada roja—. Amatller és un psicòleg especialitzat en el tractament i prevenció de drogodependències que entre els anys 2003 i 2009 va ser regidor de la CUP a l'Ajuntament de Vilafranca.

Alguns usuaris de Twitter han difós la part final del discurs, emès per RTV Vilafranca. Un grapat de mitjans de comunicació espanyols l'han vist i s'han emprenyat, titllant de "polèmic" el missatge final transmès pel pregoner. D'una banda, Crónica Global ha retret a Amatller que "el protagonisme de la festa no és per als balls ni per la més que coneguda agrupació de castells". D'una altra, La Razón s'ha expressat en termes similars: "Vilafranca del Penedès aquests dies està celebrant la festivitat de Sant Fèlix, una de les festes més importants a Catalunya. Tanmateix, fins ara, el centre d'atenció de la festa ha estat la lectura del pregó".

En el cas de Marca, el mitjà d'informació esportiva ha assegurat que les declaracions "han aixecat polseguera" i les han qualificat d'"impactants. Per la seva banda, El Catalán ha carregat contra els socialistes: "El PSC permet que el pregó de Vilafranca del Penedès es dugui a terme amb una estelada i un «Puta Espanya»". Actualment, l'alcalde és Francisco Romera, del PSC. Cal dir que els mitjans han posat en relleu que Amatller havia estat escollit "per ser una persona sociable, conciliadora i amb molt bona capacitat comunicativa" i han recordat el cas d'un professor que va mesclar el cas de les infermeres i el nivell C1 de català amb el "Puta Espanya".

Segons RTV Vilafranca, el pregó d'Amatller ha estat llarg (de més d'una hora) i ha estat ple de reivindicació tant política com social. Ha enviat un missatge crític amb la societat consumista i individualista, que abandona el medi ambient i dona aire a l'extrema dreta. Així, ha recordar la seva participació en entitats de l'esquerra independentista i va reivindicar l'1-O, reconeixent que l'independentisme no passa pel millor moment. Tanmateix, ha transmès un missatge d'esperança i ha dit que tornaria el bon vent, en el moment que va penjar l'estelada. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!