La demanda del govern de Pedro Sánchez perquè, ara sí, l'espionatge del Pegasus acabi a la justícia és una reacció inversa a la que van tenir amb el CatalanGate. Un dels primers en llançar una pregunta oberta des de twitter al PSOE ha estat l'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, que també va ser espiat: "Ara sí ens creiem 'la mare de totes les clavegueres'?", ha escrit amb ironia.
El mateix Boye era el qui avisava la setmana passada que la ministra de Defensa, Margarita Robles -avui segons La Moncloa espiada-, estava intentant justificar el CatalanGate, i avisava que aquest podia ser considerat com un delicte fora de l'Estat espanyol. "Més d'un jutge pensarà que això és delicte, per una senzilla raó, perquè ho és. És un delicte de manual, que dona poc marge a la interpretació. La gravetat dels fets és important", advertia l'advocat que és un dels afectats, igual que Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i els dirigents republicans; Antoni Abat, advocat dels espiats de l'ANC; o Benet Salellas, responsable de l'acusació dels afectats d'Òmnium i la CUP.
D'altra banda, en una entrevista aquest passat cap de setmana, Boye argumentava que ells sí tenen proves de l'espionatge que van patir. "Hi ha proves pericials al respecte". En aquest sentit, ha remarcat que queda per determinar qui ho ha ordenat, qui ho ha pagat i d'on ho ha pagat. "El fet de l'espionatge no és presumpte, sí que ho és l'autoria", ha advertit.
En paral·lel, el president Carles Puigdemont també ha estat dels primers a reaccionar. "La Moncloa ha hagut d’esperar que hi hagués una infecció amb Pegasus als mòbils del president del govern i de la ministra de defensa per considerar que és un assumpte d’extrema gravetat i per investigar-ho. Quan ho denunciàvem els catalans no mereixíem tanta consideració". Tot i que també ha mostrat la seva solidaritat cap a Sánchez i Robles: "La violació de la intimitat de Sánchez i la ministra Robles és un crim gravíssim que amenaça la democràcia. La meva solidaritat amb ells, com a víctimes, i la meva màxima exigència cap a ells, com a responsables de no haver fer res fins a l’esclat del CatalanGate".
Borràs: "No cola"
No fa ni una hora que s'ha celebrat la roda de premsa on Bolaños era qui donava la notícia de tenir constància d'un espionatge cap al president espanyol i la ministra de Defensa. Malgrat tot, l'allau de reaccions no s'atura. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ho titlla d'oportunisme: "Sánchez i Robles diuen ser espiats. Ara sí que és un tema molt greu, quan només afectava l'independentisme, la ministra ho justificava. És l'evidència que no cal netejar les clavegueres per si les pots usar? O una maniobra per passar de botxins a víctimes? Bye CatalanGate? No cola".
També l'actual consellera d'Universitats, Gemma Geis, que dona un matís: "El Centro Criptológico Nacional està adscrit al CNI. Comparteixen mitjans, com es detalla en la pròpia web i d’acord a la normativa aplicable. No es pot negociar amb qui fa veure que no controla els poders de l’estat".