Els militars en actiu no tenen permès expressar opinions polítiques, una constricció que es revoca un cop es jubilen, i és un fet, constatable pels darrers missatges coneguts en els últims dies, que un cop retirats, els militars que s’expressen políticament ho fan majoritàriament al servei d’idees d’ultradreta, en especial pel que fa als comandaments. De fet, n’hi ha que fins i tot formen part de les files del partit d’ultradreta Vox.
En aquest sentit, el biaix feixista de part de les forces armades es pot demostrar per les expressions d’extrema dreta dels militars jubilats, amb al·lusions fins i tot a l'afusellament de 26 milions de persones, però també en els resultats electorals, que recullen un augment significatiu del vot a Vox en aquelles seccions censals amb forta presència de militars, tal com va demostrar l’extinent Luis Gonzalo Segura en un dels seus llibres.
El misteri, o no tant, és saber quants dels militars en actiu són partícips de les idees que expressen els seus majors un cop jubilats, un fet que no ha passat desapercebut al president a l’exili, Carles Puigdemont, que aquest dimarts ha publicat un tuit on es pregunta quants “futurs ‘nostàlgics’” formen part de les actuals Forces Armades espanyoles.
“Em demano quants futurs ‘nostàlgics’ hi ha ara mateix entre els comandaments militars en actiu”, s’ha preguntat Puigdemont, per afegir que “el problema no és què acabaran signant i demanant quan passin a la reserva sinó si les seves accions, incloses les d’intel·ligència, estan condicionades pel seu biaix feixista”.
‘Nostàlgic’ és un eufemisme utilitzat per definir aquelles persones amb simpatia cap a la dictadura franquista, un fet que posa en dubte un dels arguments utilitzats pels signants dels darrers manifestos militars coneguts, que diuen actuar en defensa de la democràcia tot i estar tutelats per entitats de dubtós tarannà democràtic com la Fundación Nacional Francisco Franco.