La periodista Pilar Rahola ha preguntat en el discurs de la Diada a Madrid, en un acte celebrat a la seu de Blanquerna a la capìtal espanyola, què se n'ha fet dels demòcrates espanyols, de l'Espanya machadiana. "On són?", ha preguntat, després de veure amb sorpresa el silenci que estan mantenint davant la repressió contra els dirigents polítics catalans.
"En quin moment la progressia, l'esquerra, la dreta raonable, els demòcrates espanyols van perdre tant el nord, tant, que van acceptar que un seriós i profund conflicte polític es podia resoldre amb la força bruta de l'Estat? Els vots dels ciutadans catalans llençats a les escombraries, amb els nostres representants empresonats, judicialitzats, exiliats, suspesos. Per Déu, si fins i tot van empresonar Jordi Turull, un candidat a la presidència de la Generalitat, en plena investidura! I tenim Carme Forcadell, presidenta del Parlament, empresonada durant mesos per haver permès un debat! Un debat en un parlament!", ha indicat.
Rahola ha denunciat en l'acte a la delegació de la Generalitat a Madrid, que el poder polític espanyol ha combatut l'independentisme "destruint la democràcia espanyola". "I això s'ha fet amb el suport de les forces progressistes", ha afegit alarmada. Ha lamentat que els demòcrates espanyols hagin "beneït, participat o silenciat la via antidemocràtica".
La periodista ha assegurat que els catalans se senten orfes d'aquesta Espanya progressista, que al seu entendre resta callada tot i la repressió. "I si vostès, els demòcrates espanyols, no hi són, a qui ens adrecem?", ha preguntat. "Perquè hem de deixar clara una cosa. No renunciarem al nostre dret a l'autodeterminació. Ni ho farem, ni podem fer-ho encara que volguéssim. No ens pertany. Pertany al nostre poble", ha afegit
Segons Rahola, "la gran pregunta" és si a Espanya seguiran considerant que la repressió és l'única manera de resoldre el conflicte català. I ha apuntat que si és així "el trencament del consens és definitiu". Al seu entendre tot l'Estat espanyol, des de la monarquia al govern i els que hi han donat suport, ja han pervertit aquest consens. La comunicadora ha advertit que cap Constitució està per sobre del dret d'un poble al seu destí, i que cap llei democràtica "pot justificar el deliri repressiu al qual s'ha arribat".
Rahola ha tancat la seva intervenció subratllant que els partidaris de la República catalana no odien el Regne d'Espanya, i encara menys els seus ciutadans, sinó que tan sols volen defensar els seus drets, el mandat de les urnes i la llibertat.