Diversos experts han assegurat al Parlament Europeu que alguns estats utilitzen Pegasus per a fins il·lícits i han citat el Catalangate com un dels principals exemples. El president Carles Puigdemont forma part del comitè d'investigació per l'ús de Pegasus, i aquest dimarts va participar en la comissió d'investigació del programari. En la seva intervenció, Puigdemont va realitzar una sèrie de preguntes al vicepresident de NSO, Chaim Gelfand l'empresa israeliana al càrrec del programari. La més important feia referència a la suspensió de contractes de l'empresa amb determinats països per un mal ús del programa, segons ha anunciat NSO, en els darrers anys han suspès fins a vuit contractes. L'eurodiputat proferia una pregunta molt directa: "Si no tenen l'accés ordinari a l'ús d'aquest programa, com podeu mostrar i saber si algun dels vostres clients ha fet un mal ús d'aquest programa?". Puigdemont plantejava diverses opcions per trobar resposta a aquest dubte, i afegia "és perquè aquest client vol confessar?" Per intentar aconseguir una justificació lògica insistia "ha de ser el client qui us digui: "sí, n'he fet un mal ús, si us plau suspeneu-me la llicència" o exactament com funciona per ser creïble?".
Seguint amb la suspensió d'aquests vuit contractes, Puigdemont reiterava el dubte sobre com s'efectuava aquesta finalització de l'acord "ens pot precisar quants contractes es van suspendre perquè no vau rebre resposta del client? O perquè heu tingut la prova que els clients han fet un mal ús del programari?, i com heu aconseguit aquesta informació sobre aquest mal ús?. Defensant la situació a Catalunya i als investigats pel programari en el cas CatalanGate, l'eurodiputat collava al representant d'NSO i es qüestionava: "Què li diria a una víctima? Què pot fer una víctima?, adreçar-se a l'autoritat publica a la que li heu venut aquest programa i dir-li "vosaltres heu espiat, podeu denunciar-ho a NSO". I finalment, una pregunta molt concreta, perquè segons sobrevola NSO té la sospita que la majoria de les acusacions sobre l'empresa són falses, "creu vostè que el que anomenem com a CatalanGate és fals?", sentenciava Puigdemont.
"Pegasus fa el món menys lliure"
Puigdemont, retreu a l'empresa israeliana NSO, desenvolupadora del programa, la seva intervenció al Parlament Europeu. "Diuen que el seu software salva vides, però hauria de ser més creïble; espiar jutges, polítics o activistes no és una manera de salvar vides", subratllava. Alhora, Puigdemont acusava la companyia de vulnerar els drets humans i va carregar durament contra Gelfand, present aquest dimarts a Brussel·les. "No sé com Pegasus pot fer el món més segur, però del que estic convençut és que fa el món menys lliure", assegurava.
A banda de les intervencions dels eurodiputats i d'experts en matèria de seguretat i tecnologia, bona part de la sessió del comitè la va protagonitzar el mateix Gelfand, qui havia de fer front a les nombroses acusacions per part dels eurodiputats sobre l'ús inadequat del seu 'software' d'espionatge. Segons defensava Gelfand, l'empresa vetlla pel respecte dels drets humans i assegura que, en cas que un dels seus clients utilitzi el programa per a fins il·lícits, el contracte finalitza. A més, va remarcar que la seva tecnologia només pot ser adquirida per governs i, en cap cas, per altres companyies privades. En relació amb aquesta qüestió, el vicepresident del grup israelià ha informat que l'empresa ha suspès vuit contractes al llarg dels últims anys i que ara mateix manté 25 investigacions obertes per possibles usos fraudulents del seu software. Tot i que assegurava que alguns dels contractes suspesos s'han donat en països de la Unió Europea, Gelfand va especificar de quins es tractava.