L’anticatalanisme s’excita a l’estat espanyol. El president del Govern de l'Aragó, Jorge Azcón (PP), ha avançat que el Premi Gabriel Cisneros 2024 serà per als quatre fiscals del Tribunal Suprem del judici del procés, Javier Zaragoza, Fidel Cadena, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno, perquè ha assegurat que "són un exemple de "defensa de la Constitució i de la democràcia al nostre país", segons ha informat aquest dilluns Europa Press. Precisament, el dirigent popular  ha anunciat aquest premi un dia abans de la Junta Fiscal que el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha convocat per unificar criteris davant la posició d’aquests quatre fiscals de no admetre l’amnistia pel delicte de malversació de l’1-O i de defensar que cal mantenir en vigor l’ordre de detenció del president a l’exili Carles Puigdemont, tal com manté l’instructor del Suprem, Pablo Llarena, el qual també va ser condecorat per una entitat espanyolista per la seva instrucció de l'1-O contra els líders independentistes.

"Són un exemple de rigor, de constitucionalitat, d'independència i de complir amb el que ha de ser qualsevol professional del Poder Judicial", ha declarat el president de l'Aragó, en referència als quatre fiscals del Tribunal Suprem. Azcón ha anunciat aquesta decisió durant la inauguració del curs "El compromís públic de l'Espanya buidada", organitzat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), amb el mandat caducat des de fa cinc anys, al municipi d'Albarrasí. El president de l’Aragó ha destacat la seva feina "excel·lent i irreprotxable en la persecució dels més greus delictes contra l'estat de dret" i contra principis fonamentals de la Constitució, anteposant "el seu deure, el rigor jurídic i els principis de legalitat i separació de poders davant la ingerència i la pressió inaudita, irresponsable i partidista de l'actual govern espanyol".

El dirigent popular ha recordat que el Premi Gabriel Cisneros és el més important que atorga el Govern de l'Aragó en l'àmbit jurídic i reconeix els valors constitucionals. El lliurament d'aquest guardó, que celebrarà la segona edició, serà en una gala al desembre. En la seva primera edició, el Premi Gabriel Cisneros va ser per als parlamentaris de les Corts constituents de 1977 que van representar l'Aragó.

Esmena jurídica als fiscals

La seva defensa de la Constitució, però, no ha salvat els veterans fiscals de ser esmenats pel seu superior, Álvaro García Ortiz, que els ha fet una classe jurídica completa. En concret, en el decret, el fiscal general de l'Estat ha alertat que no es pot reinterpretar la sentència del Tribunal Suprem, en la qual el magistrat Manuel Marchena, ponent de la resolució, no va fer cap referència a cap efecte contra les finances de la Unió Europea i va indicar que la malversació va ser per fer el referèndum, amb la intenció de “forçar” el govern espanyol a negociar i, per tant, Catalunya no se separava ni d'Espanya ni d’Europa.

En aquest sentit, García Ortiz manifesta que la voluntat del legislador en la llei d'amnistia és ben clara i diàfana. Ara caldrà veure la interpretació final que en fa el Tribunal Suprem per a la causa dels líders polítics, però que també serà vital per als excàrrecs intermedis pendents de judici al TSJC i al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, i que estan pendents de l'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!