El president espanyol, Pedro Sánchez, ha aconseguit un premi de consolació a la cimera del Consell Europeu, que havia d'abordar els problemes sobre l'energia causats per la guerra d'Ucraïna. El govern espanyol no ha assolit el seu objectiu de desacoblar el gas del rebut de la llum, fins al punt que ni tan sols s'ha arribat a discutir, i tampoc la idea d'intervenir de ple el mercat per canviar el sistema de fixació de preus marginalistes, però se li ha acceptat de forma genèrica que Espanya i Portugal tindran un tracte especial i seran considerades una "illa energètica". Això obre la porta a què els dos Estats puguin posar topalls, de manera autònoma, el preu del gas al mercat ibèric, perquè repercuteixi en el preu de la llum, però la Comissió Europea haurà d'autoritzar les mesures concretes.
Sánchez reclamava una adopció de topalls de preu a l'energia a escala europea, però això no ha estat acceptat per Alemanya, Països Baixos i els països escandinaus, perquè argumenten que el mercat energètic europeu ha trigat 30 anys a configurar-se i no es pot desmuntar així com així. I d'aquí s'ha passat a la idea de l'illa ibèrica, per tal de permetre un cert marge de maniobra a Espanya i Portugal. I això significa que els dos Estats podran ser una excepció per posar topalls al preu de l'energia. Pedro Sánchez i el primer ministre portuguès, António Costa, han comparegut junts en roda de premsa per defensar l'acord final. "Les nostres converses i les propostes que hem plantejat als ministres d'Energia han fructificat en un acord molt beneficiós per a la península Ibèrica. És un avenç molt important que ens donarà més eines de les que teníem ahir per respondre a la crisi de l'energia", ha dit el president espanyol.
“Hem discutit sobre això de forma intensa. La península Ibèrica té una situació molt especial, el seu mix energètic té moltes renovables, això és bo, però amb poques interconnexions. Per tant, hem acordat que serà possible un tracte especial per a la península Ibèrica perquè pugui competir amb aquesta situació específica i gestionar l'electricitat", ha confirmat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en acabar la trobada. El Consell Europeu ha deixat a les mans de la Comissió -el govern europeu- el disseny del mecanisme, per buscar la fórmula tècnica, jurídica, més adequada per a l'illa energètica.
Sánchez ha estat especialment neguitós durant la reunió del Consell Europeu fins al punt que la cimera s'ha hagut d'aturar durant uns minuts per una enrabiada del president espanyol, quan no se li ha acceptat una solució a escala europea per moderar els preus de l'energia, per l'oposició d'Alemanya, dels Països Baixos i dels països escandinaus. La reacció del president espanyol va ser furibunda coincidint amb el fet que se sent molt pressionat per les protestes al carrer contra l'alça de preus i entre acusacions que el govern espanyol no fa res. Quan ha vist el que passava en un tuit, encara s'ha encès més. "Em vaig a airejar una estona a veure si troben una solució tècnica", ha deixat anar Sánchez mentre abandonava la trobada, cosa que ha forçat a fer una pausa. En roda de premsa, no se li ha acudit res més que parafrasejar l'expressió de tabola "el que passa a Las Vegas es queda a Las Vegas":