Orgullós. Segur que a ningú el sorprèn que així se senti el president dels Estats Units. Donald Trump treia pit aquest dilluns per "promoure els interessos dels Estats Units a tot el món" amb mesures com les deportacions massives, després de dues setmanes des del seu retorn a la Casa Blanca. En un comunicat emès aquest dilluns, la Casa Blanca repassava els "objectius complerts a l'escenari mundial", en què destaquen l'acceptació de vols militars de repatriació de migrants en situació irregular per part de països com Colòmbia, Mèxic i Veneçuela. I això no és tot, segur que, per dins, Trump també celebrava que s'està convertint en el terror del món. El republicà ha endarrerit un mes els aranzels del 25% a les importacions dels seus principals socis comercials, Canadà i Mèxic, després d'obtenir compromisos in extremis en matèria fronterera amb el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i la presidenta mexicana, Claudia Sheinbaum. Hores abans que entressin en vigor els aranzels que amenaçaven desfermar una guerra comercial, Trump va anunciar que retardava les mesures 30 dies després d'unes "converses" productives amb Sheinbaum i Trudeau. Europa es prepara per si aquesta guerra l'esquitxa (o hi ha de lluitar directament) i la premsa espanyola fa el mateix. A El País, el president espanyol, Pedro Sánchez, conversa amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, la qual va avisar Trump que la Unió Europea respondrà “fermament” davant una imposició d’aranzels. “Quan s’actuï -contra la UE- de forma injusta o arbitrària, respondrem amb fermesa”, va afirmar Von der Leyen en la roda de premsa posterior a la cimera informal dels 27 que es va celebrar aquest dilluns a Brussel·les. Per ara, explica el diari, la UE aposta per negociar amb Trump per evitar la guerra comercial.
El Mundo també s'arma per aquesta guerra comercial i titula: "Trump descol·loca el comerç global amb el seu mur aranzelari". I és que el diari, en clau econòmica, alerta que "les borses mundials entren en pèrdues i s'instal·len en el nerviosisme en el primer dia de la guerra comercial". Els mercats mundials, des de les accions fins a les divises, passant per les criptomonedes, des de Tòquio fins a Nova York, reaccionen a la decisió dels aranzels a Mèxic, Canadà i la Xina. El temor dels inversors a tot el món és que arrenqui una guerra comercial global que freni el creixement econòmic. Els actius de més risc, com les monedes virtuals, són els que pateixen més l'impacte. A la portada d'El Mundo hi ha l'altra protagonista d'aquest dilluns i dels pròxims, una protagonista que, a diferència de Trump, segur que no li agraden tant els focus. La futbolista Jenni Hermoso va reiterar aquest dilluns que mai va consentir el petó que li va fer l'expresident de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) Luis Rubiales a la final del mundial femení del 2023. "Jo no vaig poder reaccionar en cap moment", va dir durant un interrogatori que va tenir lloc ahir a l'Audiència Nacional. La fotografia és de la futbolista plorant, eixugant-se una llàgrima, i el següent text: "No he d'estar plorant perquè s'entengui que no em va agradar". Amb aquesta contundència va parlar Hermoso per deixar clar que, per més que després del petó no es posés a plorar ni "es tirés a terra", allò no li va agradar. Recordem que el petó l'hi va fer Rubiales just en un moment de màxima eufòria i celebració per haver guanyat el mundial de futbol.
L'ABC obre l'edició amb una fotografia del secretari d'estat nord-americà, Marco Rubio, de visita al Panamà supervisant un vol amb deportats colombians. El titular, però, és per a la guerra comercial: "Europa corre per acontentar Trump i Mèxic guanya temps davant la guerra aranzelària". D'altra banda, a la part inferior de la portada, i en molt més petit, una crisi interna que afecta la formació d'ultradreta espanyola: Vox. "Una forta discussió amb el secretari general va precipitar la sortida de García-Gallardo de Vox", explica el diari l'endemà que l'exvicepresident de Castella i Lleó i fins ara líder de Vox a aquest territori presentés la dimissió de tots els seus càrrecs a les Corts de Castella i Lleó per "discrepàncies" amb la direcció del partit. El rotatiu explica que, tot i que la notícia de la sortida va saltar a primera hora d'aquest dilluns, "la sortida de García-Gallardo s'havia anat escalfant durant tot el cap de setmana, des que divendres anunciés Vox l'expulsió de dos procuradors de les Corts crítics amb la direcció nacional. Ell es va negar a signar aquesta sortida i això va acabar amb la seva marxa de la formació". Fonts properes a Gallardo asseguren que el punt més àlgid de la tensió va arribar diumenge en una conversa telefònica que va mantenir amb el secretari general, Ignacio Garriga, i que va desencadenar en una forta discussió. Què diuen la resta de portades d'aquest dimarts?