Aigua, telèfon mòbil, ràdio de piles, menjar en llauna, medicació crònica, llanterna, documentació i diners en efectiu són alguns dels principals elements que ha de tenir un equip bàsic d’emergències, segons aconsella Protecció Civil per a totes les famílies arran de la recomanació de la Unió Europea davant d’una possible guerra amb Rússia. Aquest kit d'emergència ja fa uns dies que és tema de conversa i la recomanació és extensible a tothom, també a l'exèrcit desplegat arreu de l'estat espanyol. Aquest kit potser els serà útil si es compleixen els mals pronòstics de la portada d'El Mundo d'aquest divendres. El rotatiu assegura que hi ha problemes de subministrament d'aliments a l'exèrcit desplegat a Catalunya i les Canàries, i el titular és molt fatalista: “La falta d'inversió deixa l'exèrcit sense proveïdor d'aliments a Canàries i Catalunya”. Segons explica el diari, més d'una desena de lots del contracte per subministrar queviures per fer racions a les Forces Armades “queden deserts per preus baixos”. La culpa no cal dir de qui és, segons el diari, ja que té clar que la solució és “augmentar la despesa en defensa”. “L'Exèrcit de Terra ha vist com 16 dels lots del contracte de gairebé 20 milions d'euros anuals per subministrar-li aliments han quedat deserts, perquè cap empresa estava interessada a proveir aquest servei en les condicions proposades per les Forces Armades”, explica El Mundo. I on més es pateix pels soldats espanyols és a Fuerteventura i Lanzarote, “on ningú s'ha presentat a cap de les deu categories de la licitació, que va des del subministrament de carn o embotits a farina i llet”, i a Catalunya, “on cap companyia ha presentat una oferta per a quatre lots rellevants com el de carn i embotits (80.000 euros), peixos i marisc (25.000 euros), productes lactis (28.000 euros) i diversos”.
També a la portada d'El Mundo, un vell conegut que ens té acostumats a titulars relacionats amb l'extravagància de les llums de Nadal de la seva ciutat, o amb una actuació de break dance: l'alcalde de Vigo, Abel Caballero. El batlle ha concedit una entrevista on protesta per “la manipulació que ha deixat l'estadi de Balaídos (Vigo) fora del Mundial 2030, reclamant que la seva ciutat sigui reincorporada a la llista d'11 de la qual va ser descavalcada en retocar-se in extremis una classificació que havia estat acordada com a definitiva”. “Defensaré la ciutat amb dents i ungles”, sentencia el polèmic alcalde.
A l'ABC, imatge triada amb molta intenció de fer quedar el fotografiat com el malvat de la pel·lícula. El protagonista és el president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, i el titular assegura que “el tribunal dels ERO no accepta les pressions de Conde-Pumpido per evitar que ho examini Europa”. Aquest dijous es va fer públic que l'Audiència de Sevilla ha demanat al Constitucional que li justifiqui la raó per la qual aquest últim li ha sol·licitat la providència en què va qüestionar l'empara concedida per la mateixa cort de garanties a diferents condemnats pel cas ERO d'Andalusia com Manuel Chaves i José Antonio Griñán. Aquest nou pas es produeix després que el president del TC obrís el debat sobre si l'Audiència sevillana pot elevar una qüestió prejudicial a la Justícia europea per aquest cas, per a la qual cosa previsiblement es demanarà un informe respecte als lletrats. L'altre tema de la portada és que “PNB, PSE i Bildu rebutgen incloure el terrorisme d'ETA al pla d'estudis de 3r i 4t de l'ESO”. El cas és que el diari protesta perquè aquest dijous va decaure la proposició de Vox al Parlament basc d'incorporar “el terrorisme d'ETA i el seu impacte social i polític als currículums educatius bascos”, i va decaure amb el vot del partit socialista (només va tenir el suport del PP i Vox).
Finalment, El País apunta que “Macron anuncia una força militar europea per a la pau a Ucraïna”: el president francès va anunciar aquest dijous que tant França com el Regne Unit enviaran unitats a Ucraïna per valorar sobre el terreny si seria viable o no desplegar tropes de pau al territori en guerra. La iniciativa de l’eix franco-britànic s’emmarca dins dels esforços per garantir l'estabilitat i la seguretat de la regió envaïda per Rússia. La “coalició de voluntaris”, formada per una trentena de països i liderada per França i el Regne Unit, dubta que el president rus, Vladímir Putin, implementi l'alto el foc parcial a Ucraïna acordat amb els Estats Units. En una roda de premsa després d'una cimera a París, el president francès va advertir que hi ha “incertesa” sobre el compliment del pacte. Rússia i Ucraïna van arribar a un primer acord d'alto el foc parcial la setmana passada per aturar els atacs contra infraestructures energètiques durant trenta dies. A més, el Kremlin es va comprometre a intercanviar 175 presoners de guerra amb Ucraïna com a part de l'acord per a un principi d'alto el foc permanent. Què diuen la resta de portades d'aquest divendres?







