Imatge superior: Mural d'enaltiment al terrorisme unionista a Belfast / Wikimèdia

 

La manifestació de diumenge, convocada per la plataforma Hablamos Español en contra del model educatiu català i per protestar per un suposat adoctrinament a les escoles, va tenir un final excepcional, no només perquè una concentració sobiranista a la plaça de Sant Jaume va impedir que la marxa espanyolista acabés al centre polític de Catalunya -ves a saber que hauria passat amb les pancartes d’Ajuntament i Generalitat-, sinó també perquè, més enllà d’un unionista que va arribar a les mans amb un Mosso d’Esquadra i tres infiltrats espanyolistes que es van endur un tortosa de les files independentistes, no es van registrar agressions físiques, o almenys no se n’ha tingut coneixement. Certament, un fet excepcional després d’una manifestació unionista.

En tot cas, l’únic diari espanyol que s’empassa aquest dilluns la teoria de l’adoctrinament en l’escola catalana és El Mundo, que aprofita els fets d’ahir per obrir portada amb un tema titulat Así es el informe de los libros de texto en Catalunya que ignoraron PP y PSOE. El reportatge fa referència a un informe signat per l’Alta Inspección de Educación que conclou que a Catalunya hi ha llibres de text que “contravienen” la Constitució o, el que sembla que és molt pitjor, “definen Catalunya como un país” Tot plegat, asegura el mitjà, estava sobre la taula de l’aleshores ministre Íñigo Méndez de Vigo, que no en va fer cas, i ara està en poder de la ministra Isabel Celaà, que tampoc hi ha parat atenció. Potser és perquè l’informe no s’ho valia... potser. En tot cas, el reportatge arriba complementat per un article d’opinió titulat Alta abdicación del Estado, signat per Cayetana Á. de Toledo, que ja se sap de quin peu calça.

Pel que fa a la manifestació al centre de Barcelona, aquest diari parla d’un Boicot a la marcha de Hablamos Español, atribuint a la "colaboración” dels Mossos amb els CDR que la marxa espanyolista no arribés a la plaça de Sant Jaume.

Per la seva banda, a La Razón aposten per un títol que podrien publicar qualsevol dia de la setmana, i des de fa moltes setmanes: Casado exigirà un 155 como el de Toni Blair en el Ulster. A banda de l’error ortogràfic -Toni per Tony-, en tot cas la novetat és que s’inclou en la portada d'un diari editat a Madrid, potser per primer cop, el terme Ulster aplicat a Catalunya, i com acostuma a passar en aquests casos, l’imaginari fa més que el seny. Cert que a l’Ulster es va suspendre l’autogovern en temps de pau, però res ha de fer oblidar que Ulster també és fractura social portada a la màxima expressió, és violència terrorista per part dels dos bàndols i és ocupació militar pura i dura. En què deurien pensar mentre escrivien la portada a Can Marhuenda?

Pel que fa a la manifestació de Barcelona, el títol no decep: Los CDR revientan una manifestación en defensa del español en Barcelona.

Per la seva banda, ABC aposta per una entrevista a Francisco González, president del BBVA, i El País retorna a un clàssic espanyol de tota la vida, Gibraltar: España reclama concesiones sobre Gibraltar en el Brexit.