El concepte “tardor calenta” és segurament un dels més repetits en la història del periodisme econòmic i polític. L’expressió prové, segons algunes fonts, de l’’autunno caldo’ amb que a Itàlia es va definir el període de vagues obreres de l’any 1969, i augura que la reentrada del curs escolar i polític no serà gens suau sinó que suposarà un trencament radical de la suposada tranquil·litat estival.
Amb tot, a còpia de repetir conceptes aquests es buiden de contingut i és difícil recordar quina tardor no ha estat calenta en els darrers cinc o deu anys. I aquesta del 2018 no ho serà menys. En tot cas, hi ha modes que no passen mai de moda i aquest dijous el diari La Razón planteja la seva obertura de portada a partir de l’avanttítol ‘Crece el temor ante el “otoño caliente” en Cataluña’, que dona pas al títol principal: ‘Barones del PSOE se sublevan por el “bloqueo sobiranista’, una afirmació que permet seguir en el treball de sapa que la premsa de dretes madrilenya fa des que Pedro Sánchez va deixar les maletes a La Moncloa i que no és altre que convèncer l’opinió pública de la necessitat imperiosa d’avançar les eleccions espanyoles.
Tardor avançada
Ara bé, la tardor calenta, que se sustenta en fets com la imminent celebració de la Diada Nacional -si, enguany també cau en Onze de Setembre- i poques setmanes després la commemoració del primer aniversari del referèndum de l’1 d’octubre mentre continua la causa general contra l’independentisme, segurament s’avançarà ja a la setmana vinent, amb els actes del 17-A i la polèmica presència del rei, si és que abans no es produeix l’exhumació de Franco, un fet que segur que escalfarà els ànims a més d’un. Vaja, que la tardor ja ha arribat a tot arreu i no només a El Corte Inglés.
Per la seva banda, el diari ABC també s’apunta a aquesta feina de soscavar el govern socialista amb una portada dedicada a la qüestió de la immigració: ‘Baño de realismo para Sánchez en política migratoria’, mentre El Mundo es fixa en una altra notícia que va saltar ahir i que va fer arrufar el nas a més d’un: “La mujer de Sánchez ficha como ejecutiva del Instituto de Empresa’. El titular és pla i funcionarial, però s’entenen clarament les intencions.
Almenys El País titula ‘El Gobierno trasladará a más etarras pese a la presión del PP”, un baló d’oxigen per a un president espanyol que tampoc no necessitarà estufes de cara a la tardor, que ja hi arribarà prou calent.