Ho tenen clar. Els diaris de Madrid han mostrat avui el seu suport incondicional a El Periódico, després que ahir tornés amb més força la polèmica pel suposat avís de la CIA de l'atac a Barcelona en publicar una nota que, segons ells, provenia dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units.
Les editorials dels rotatius estatals s'han omplert de qualificatius de l'estil "mentiders" o "fanàtics" i la majoria han assegurat que, "segons fonts de la lluita antiterrorista", el document de la CIA "és autèntic".
El més greu de tot plegat són les acusacions que fan relacionant el procés sobiranista i el referèndum de l'1-O amb una suposada estratègia dels Mossos i el Govern per, segons alguns diaris, amagar la veritat a la ciutadania sobre que "es va poder fer més i millor en la prevenció dels atemptats gihadistes".
Fortes acusacions
"Confusió i mentides per ocultar errors inadmissibles". Aquest és el títol de l'editorial d'El Mundo, que subratlla que a mida que es van coneixent més detalls sobre l'actuació dels Mossos durant l'atemptat "va quedant en evidència que els líders independentistes han volgut instrumentalitzar injustament al seu favor la tragèdia de la Rambla".
Les acusacions, però, no acaben aquí i encara van molt més enllà. "Volent-se presentar com un cos de seguretat modèlic han mentit i han creat intencionadament confusió sobre alguns fets en lloc d'assumir amb humilitat errors que poden arribar a ser comprensibles".
Pel diari citat, no només han "mentit" els Mossos, sinó també el president Carles Puigdemont, de qui sostenen que, "mentint conscientment, en un gest d'arrogància i de menyspreu a les víctimes i a tota la ciutadania, va negar en dues ocasions que els Mossos haguessin rebut la comunicació".
Però ahir, i sempre segons el rotatiu mencionat que ha provat de girar la truita com alguns altres, a Interior i els Mossos "no els va quedar més remei que reconèixer que van rebre aquesta alerta". Això sí, no mencionen, en cap moment, que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va assegurar que no van donar credibilitat a aquesta alerta i que, de fet, en reben moltes així que no són de fonts fiables.
L'argument del procés
Com ja ve sent habitual, al final de l'escrit aprofiten per subratllar que ahir, quan l'ANC va presentar els actes de la Diada, va anunciar que es retrà homenatge als Mossos, cosa que servirà per "escenificar l'enèsim intent per part dels sobiranistes d'utilitzar les víctimes dels atemptats gihadistes en favor de la seva causa il·legal".
D'aquesta manera, i en un intent de "convertir la festa sobiranista en un interessat record de les víctimes, evidenciaran la seva falta d'escrúpols". Per tot plegat, El Mundo no ha tingut cap problema a obrir la seva portada deixant clar als seus lectors que "el Govern va mentir per ocultar que l'alerta va arribar als Mossos".
Mania obsessiva
L'ABC, en la mateixa línia, tampoc no té pèls a la llengua a l'hora d'acusar els Mossos de "menysprear" les alertes —com si les forces policials no haguessin estat alertades, tal com sosté El Periódico— i Manuel Marín relaciona, en una anàlisi, el fet de "maquinar [...] una teoria de la conspiració contra el cos i les seves notòries negligències només pot respondre a una mania obsessiva per eludir responsabilitats".
Com els altres, aquest diari també es fa ressò que els Mossos van admetre ahir haver rebut l'alerta —altra vegada sense mencionar en cap moment que n'han rebut desenes i desenes sense cap tipus de fiabilitat—. Per a ells, el que realment és important "és el reconeixement per part dels Mossos i del Ministeri de l'Interior que hi va haver una alerta objectiva".
A parer seu, els Mossos "plantegen un greu problema de credibilitat", que a més, "està contaminat per una direcció política basada en una obsessió identitària i separatista capaç de fracturar fins i tot el sentit institucional de la seguretat pública, i d'apartar de si qualsevol símptoma que el vinculi remotament a 'allò espanyol'".
Trencaclosques de falàcies
Un relat que dibuixen com un "complex trencaclosques de fal·làcies, manipulacions, mitges veritats i reserves opaques dels Mossos". I no només això. Marín assegura que "la direcció dels Mossos s'ha convertit en una inapropiada experta" en totes les acusacions citades anteriorment.
En aquest punt el text deriva, sense motiu, cap a les declaracions de Puigdemont i Junqueras sobre un possible exèrcit català. Ho fa posant damunt la taula que "ni tan sols aquest independentisme de manipulacions sectàries i excloents es posa d'acord amb si mateix sobre la conveniència de disposar d'un hipotètic exèrcit propi.
A la seva portada, utilitzen la mateixa fotografia d'El Periódico i destaquen que "la cúpula dels Mossos va ignorar l'avís de la CIA sobre un atemptat a les Rambles —i no la Rambla".
Teories conspiranoiques
Després que ahir el seu director, Francisco Marhuenda, posés de manifest en un tuit que "encara que ideològicament no coincideixi amb El Periódico, és un diari seriós i sòlid, ben fet", avui La Razón exigeix a la Generalitat que respongui per haver "mentit".
Segons aquest diari, el conseller d'Interior "es va esforçar a vilipendiar el missatger i a deslligar teories conspiranoiques en parlar de muntatge i de campanya per desprestigiar els Mossos". El més rellevant de tot plegat és que, després de titllar —també— Forn i Trapero de "mentiders" i assegurar que "ho van fer perquè els ciutadans de Catalunya no coneguessin que es va poder fer més i millor en la prevenció dels atemptats gihadistes".
Les acusacions, a partir d'aquí, encara són més dures perquè consideren que els Mossos podrien haver fet alguna cosa perquè "els assassins haguessin trobat en el seu camí moltes més dificultats". Per tot això, els de Marhuenda demanen que se celebri una comissió d'investigació al Parlament perquè "hi ha molts forats negres en el relat d'aquelles jornades".
A parer seu, "no es va pensar en la gent, menys en les víctimes, sinó en l'únic que ha centrat les decisions dels separatistes [...]. Aquest fanatisme que ho ha enverinat tot", sentencia aquest mitjà que, com la resta, obren la seva portada assegurant que la Generalitat "va mentir".
Camp de batalla
Aquest és el títol de l'editorial d'El País, que assegura que "reconèixer" que van rebre l'alerta "aporta una informació nova i rellevant al trencaclosques que encara està pendent de completar-se". La conclusió d'aquest diari és que "repassar ara les seves declaracions d'aquests dies permet arribar a la conclusió que van tergiversar els fets o mentir".
Consideren que "el que desprestigia els Mossos no és una campanya mediàtica, sinó defugir la seva responsabilitat", així com que "la Generalitat i l'autoritat policial es resolen contra els mitjans per tapar els seus propis errors, en una fugida cap endavant que no repara en els danys que causen a les seves institucions i a la societat civil".
I no només això. Tornen a titllar la Generalitat d'"autoritària" perquè consideren que "comparar aquesta investigació amb un intent de desprestigi és un més dels símptomes d'autoritarisme dels que està fent gala la Generalitat". I, a més, ho comparen amb l'11-M del 2004, que "es va convertir en un camp de batalla polític".
Precisament per això, sostenen que "conjurar aquest perill hauria de ser una urgència ineludible i una responsabilitat de primer ordre que no s'entreveu, però, en l'actuació de la Generalitat" i demanen, també, que el Govern "rendeixi comptes".
A la seva portada, a banda de donar per fet que el Govern admet haver rebut la informació, hi publiquen el perfil de Trapero sota el títol: "L'última icona dels indepes".
Mentir de forma flagrant
En la mateixa línia que la resta, El Español subratlla que el fet que El Periódico tragués la suposada nota de la CIA "demostra que Puigdemont va mentir de manera flagrant quan ho va negar a l'opinió pública" i assegura que l'advertència dels serveis d'intel·ligència nord-americans "era bastant precisa".
Aquest diari té clar que "el que no poden fer Trapero i el conseller d'Interior és faltar a la veritat com van fer a la roda de premsa i a sobre provar de desprestigiar el mitjà que els ha deixat en evidència" qualificant el document de "muntatge" quan "l'únic que havia fet el diari era presentar una còpia del mateix amb una aparença molt similar a l'original".
També subratlla que "els atemptats han estat lamentablement aprofitats per la Generalitat amb la intenció de donar a entendre que una Catalunya independent seria més segura, i que la seva eficiència ha quedat demostrada tot i no tenir ni l'ajuda de les agències d'intel·ligència ni amb la col·laboració lleial de la policia i la Guàrdia Civil".
El més important, per a ells, és que "les autoritats van mentir" i que "els catalans no mereixen un govern que els menteixi". Ho tenen clar. I així ho fan saber també a la seva portada, que asseguren que els documents "proven la mentida de Puigdemont".