Hi ha vegades en què et demanen si prefereixes una cosa o una altra, i resulta que detestes totes dues, però aleshores penses: quin remei, em quedaré amb el mal menor. Però en algunes ocasions no hi ha mal menor com li passa aquest dimecres a la premsa espanyola. Si els preguntes que els treu més de polleguera: que s'amnistiïn independentistes o que es revoquin les condemnes als socialistes andalusos implicats en el cas ERO. El Tribunal Constitucional (TC) va exonerar aquest dimarts tota la malversació per la qual va ser condemnat l'expresident andalús José Antonio Griñán i part de la prevaricació per la qual es va condemnar el seu predecessor Manuel Chaves en el "procediment específic" de finançament dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) fraudulents a càrrec dels fons autonòmics. La majoria del Ple va estimar parcialment els seus recursos i va acordar anul·lar les condemnes en considerar que es van vulnerar els drets a la presumpció d'innocència i es va aplicar de manera incorrecta el delicte de prevaricació. Així, va ordenar a l'Audiència de Sevilla que dicti dues noves sentències que s'ajustin al dret.

Què diu la premsa espanyola, que està lluny d'estar d'acord amb la decisió del tribunal? L'ABC parla de liquidació amb el següent titular: "El TC liquida l'escàndol dels ERO en exculpar a Chaves i Griñán". El diari afegeix que aquesta decisió s'ha pres "amb la majoria progressista" de l'òrgan, a qui culpa cada vegada que el TC pren una decisió que no li agrada. Ah! i a Cándido Conde-Pumpido, el president del Constitucional, a qui Vox ja ha amenaçat amb una denúncia per prevaricació per la decisió sobre els ERO. El Mundo no té cap mena de problema en demostrar que és totalment contrari a la decisió del TC (i a qualsevol cosa que pugui beneficiar un socialista) i titula: "7 magistrats posats pel PSOE salven a 2 expresidents del PSOE", el que dèiem de la majoria progressista. Es nota el descontentament i sembla ben bé que estiguem llegint el mateix que a l'ABC perquè afegeix: "La majoria del TC de Pumpido culmina l'esborrat del cas ERO amb l'anul·lació de les condemnes de Chaves i Griñán". I encara més: "Corregeix al Suprem, deixa l'espoli de 680 milions quasi sense càstig i blinda els càrrecs socialistes davant pròxims judicis".

El mateix odi cap a Conde-Pumpido i cap a la majoria progressista del TC es desprèn de La Razón que afirma que "el TC desbarata la sentència pel frau dels ERO" i critica que "l'esquerra liderada per Pumpido anul·la les condemnes de Griñán i Chaves per vulnerar el principi de legalitat. El Constitucional ja ha tombat la condemna de set exresponsables de la Junta d’Andalusia, en considerar que l'Audiència de Sevilla va aplicar de forma “imprevisible” el delicte de prevaricació. L’Audiència de Sevilla va sostenir que els dirigents socialistes van aplicar malament la normativa en vigor amb l'aprovació de projectes de llei de pressupostos per als anys 2005 a 2009 per concedir subvencions. Segons l'Audiència de Sevilla i la sala penal del Tribunal Suprem, aquests avantprojectes i projectes de llei "eren il·legals" perquè infringien la normativa pressupostària en vigor en aquell moment. En concret, perquè incorporaven l'ús de transferències de finançament per al pagament d'ajudes sociolaborals, mitjançant la creació d'un programa en les lleis de pressupostos de la comunitat autònoma, desplaçant l'aplicació de la normativa de subvencions.

M'oblido de comentar l'altre fet més rellevant de les portades, de debò que m'hi esforço, però tant futbol em surt per les orelles: el que sí que fa xalar les portades aquest dimecres és el fitxatge del francès Kylian Mbappé. La celebració va desencadenar la bogeria aquest dimarts en el seu acte de presentació amb el Reial Madrid en un Santiago Bernabéu que es va omplir per veure la seva estrella, que va besar el seu nou escut en repetides ocasions, va compartir un “Hala Madrid!” i va tenir paraules d'afecte per a la que és la seva nova afició. Fem un cop d'ull a la resta de portades d'aquest dimecres:

ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
El País
El País
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!