L'admissió a tràmit de la petició d'extradició de Carles Puigdemont per part de la fiscalia de Scheswig-Holstein ha pujat —encara més— els ànims de la premsa de Madrid, que ja dona per fet que el president serà extradit a Espanya gràcies a la justícia alemanya, mentre se n'alegra sense amagar-se'n d'aquesta futura suposada decisió.
Els diaris espanyols continuen, a més, atribuint violència a l'independentisme i als seus líders i, justament per això, insisteixen en la idea que cal jutjar tots els exiliats pels delictes que continuen donant per fet que han comès.
Per justificar-lo, tornen a la càrrega parlant de nou de victimisme dels sobiranistes i es lamenten que alguns mitjans de comunicació catalans han fet que la premsa internacional tingui una visió del procés que no existeix, motiu pel qual insisteixen en la idea que cal impedir, de totes totes, que s'acabi de perpetrar el "cop d'estat".
Seny alemany?
L'ABC dedica avui el seu editorial a aquesta qüestió i ho fa sota el títol "Clatellada alemanya al victimisme de Puigdemont", on no es talla ni un pèl a l'hora d'aplaudir aquesta "extraordinària notícia" perquè considera que, ara sí, "es va delimitant la impunitat amb què creia espavilar-se de manera victimista per tot Europa".
Donant per fet que la fiscalia alemanya farà ús de la seva "solvència i seny" per confirmar que "la celebració d'un referèndum il·legal per trencar la unitat d'Espanya es correspon sense cap dubte amb el greu delicte d'alta traïció regulat en el Codi Penal alemany", el diari citat ja aplaudeix que s'extradeixi a Puigdemont, mentre, de moment, adverteix les autoritats alemanyes de què "mancaria de sentit que quedés a llibertat atesos els antecedents de la seva fugida a Bèlgica".
Això sí. L'ABC, en la seva línia habitual, subratlla que "no són màrtirs d'un procés polític legítim retallat en una dictadura", sinó que, apunta, es tracta d'"un grup de presumptes delinqüents que ha trepitjat la legalitat d'una democràcia".
Ara bé. Si Alemanya, Escòcia o Bèlgica no faciliten l'extradició dels líders del procés, el rotatiu esmentat té clar que això significaria un "absolut menyspreu a la democràcia espanyola" i aprofita l'ocasió per aclarir que tot el que s'ha fet fins ara en contra dels polítics independentistes ha estat amb la finalitat d'"impedir-los de donar un cop d'Estat en legítima defensa".
Búnquer independentista
L'editorial d'El Mundo també celebra "el final de la impunitat de Puigdemont" i critica tots aquells a qui hi hagi sorprès la petició de la fiscalia alemanya perquè asseguren que han viscut "al búnquer cognitiu de l'independentisme" ja que, segons el seu parer, Alemanya s'està comportant com toca, com "un Estat de dret de la Unió Europea ocupant-se d'un presumpte delinqüent requerit per un país soci".
El diari citat posa en relleu que, segons el seu judici, era "previsible" que la fiscalia de Schleswig-Holstein demanés que s'extradeixi el president "en lloc d'entregar-se a somiejos de legitimitat assembleària feliçment superats al segle XXI".
Precisament per tot això, aplaudeixen que Alemanya "doni suport al criteri de Llarena" i, en aquest sentit, subratllen que "res no hauria d'impedir que Puigdemont sigui lliurat pròximament a les autoritats espanyoles per enfrontar-se a la seva responsabilitat".
Però el pitjor arriba al final de l'article, on afirmen que "el final de la seva impunitat alleuja als europeistes que creiem en una UE capaç de defensar-se del brot nacionalpopulista". De fet, el diari citat dedica diversos articles d'opinió a aquesta qüestió i reafirmant-se en la idea que "el cop d'Estat ha de tenir [...] una resposta judicial".
Propaganda 'indepe'
La Razón no dedica aquesta vegada el seu editorial al cas català, però sí diferents articles. Entre ells, en destaca un de titulat "Puigdemont, més a prop de retre comptes", on ja festegen la tornada del president a Espanya i subratllen que no hi havia cap altra sortida per a la justícia alemanya perquè la reclamació espanyola d'extradir-lo té "pes argumental".
Al contrari de tots els altres, El Español critica amb força el "corrent d'opinió" a Alemanya que Puigdemont és un "pres polític", que s'estan violant drets humans o que fins i tot demanin el seu asil polític perquè, segons el seu punt de vista, això és només una mostra més que "el problema és que aquest ambient favorable al secessionisme i les seves mentides no és privatiu dels mitjans germànics, sinó conseqüència d'un corrent d'opinió cada vegada més present en la premsa internacional".
L'esmentat d'una altra manera. Per al diari de Pedro J. Ramírez això és fruit de "la propaganda secessionista" que brinda al món una "imatge falsa i tendenciosa d'Espanya" i atribueixen els arguments de la premsa internacional a la "ignorància sobre la realitat espanyola".
L'ala vandàlica
El País, de la seva banda, dedica diferents articles a la situació jurídica del president, on explica pot passar amb ell i els passos què que va seguint la fiscalia alemanya. Aquest diari, tanmateix, va un pas més enllà i dedica un reportatge sencer a parlar sobre els Comitès de Defensa de la República (CDR) per referir-se a l'"ala més vandàlica de l'independentisme", així com a l'"activisme més violent".
En l'escrit, es dediquen a anar atribuint diferents actes violents als CDR, de qui destaquen que tenen "una capacitat organitzativa que va sorprendre a tots" perquè són els que "treuen al carrer a la massa de l'independentisme més radical cridant a la desobediència".
Un dia més, els diaris de Madrid omplen les seves portades amb la qüestió catalana i, una vegada més, aplaudeixen la situació tant dels presos polítics com dels exiliats perquè, segons el seu parer, tots han de ser processats per accions que, segons ells, són violentes.