No ens farem els sorpresos després de veure la premsa espanyola l'endemà que el triomf davant França per 2-1 a les semifinals de l'Eurocopa 2024 donés a Espanya l'accés a la cinquena final de la seva història en aquesta competició. La Roja està "imparable", ho diu La Razón que, com la resta de diaris, comparteix una fotografia del joveníssim català Lamine Yamal, artífex del segon gol de la selecció espanyola. Ara bé, qui també està imparable són l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. La magistrada del Tribunal Suprem Susana Polo, instructora del cas Tsunami, ha acordat el sobreseïment provisional i arxivament de la causa en què s'investiga per terrorisme del president a l'exili de la Generalitat, Carles Puigdemont, i Rubén Wagensberg, tots dos diputats al Parlament. En una interlocutòria, notificada aquest dimarts, la jutgessa explica que pren aquesta decisió després de la resolució de la sala penal de l'Audiència Nacional que aquest dilluns va declarar invàlides les diligències acordades pel magistrat Manuel García-Castellón, des de finals de juliol del 2021 per haver dictat fora de termini la pròrroga de la causa

El País també porta una fotografia de Lamal i, en petit, explica que s'ha arxivat la causa contra Puigdemont per Tsunami després que García-Castellón tirés la tovallola. Aquest dimarts al matí, el Govern va celebrar l'arxivament de la causa del Tsunami Democràtic, però va avisar que "la persecució no ha acabat". La portaveu del Govern va afegir que era "evident i obvi" que protestar i manifestar-se no és terrorisme, i va destacar que aquesta vegada "sí que s'ha fet justícia". Qui no està tan content és el PP que ja ha expressat la seva "decepció". El portaveu dels populars a Catalunya, Juan Fernández, ha assenyalat que les persones investigades per Tsunami Democràtic van fer "actes terroristes", van "crear aldarulls" als carrers de Barcelona i de diverses ciutats catalanes.

A l'ABC el titular podria ser tan vàlid per esports, que és al que es refereix, com per la situació política: "França es rendeix davant d'Espanya". La selecció espanyola va guanyar aquest dimarts contra França, però és que també García-Castellón s'ha rendit. És precisament gràcies al fet que dilluns el jutge de l'Audiència Nacional va decidir arxivar la causa contra Tsunami Democràtic, que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, podria tornar dissabte a Catalunya per participar en un acte del partit. La dirigent d'ERC podria tornar a Catalunya després de més de 6 anys a l'exili aquest dissabte. "No sé si serà possible, tenim moltes reunions, però m'encantaria", va afegir. Rovira va considerar que és una "certa justícia poètica" de la manera que ha passat, per un defecte de forma pel que fa als terminis. I va afegir que el jutge fa molt temps que prorroga la causa per poder-la "polititzar". 

Ah, per cert, un petit recordatori: la llei d’amnistia compleix aquest dijous un mes de vigència i ja se n’han beneficiat plenament almenys 74 persones, 50 de les quals són policies —46 policies nacionals i quatre mossos—, 20 manifestants independentistes i quatre càrrecs públics. Els alts tribunals de Madrid han amnistiat alguns delictes, però molts processats en tenen algun encara pendent d’amnistiar. El gruix de les amnisties s’han concedit a Barcelona, tant pels policies que van agredir votants l’1-O com manifestants independentistes processats per aldarulls posteriors. Donem també un cop d'ull a la resta de portades d'aquest dimecres:

La Razón
La Razón
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!