El fiscal del Tribunal Suprem s’oposa a investigar el president a l'exili Carles Puigdemont per terrorisme en la causa del Tsunami Democràtic. Álvaro Redondo es posiciona així en resposta a l’exposició raonada que el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón va enviar al Tribunal Suprem perquè assumeixi la causa. Ara bé, no es tracta d’un posicionament definitiu del ministeri fiscal, perquè l’informe de Redondo encara ha de passar per la junta de fiscals. Tot i això, la posició del fiscal del Suprem és la mateixa que la de l’Audiència Nacional, que ha reiterat en diverses ocasions la seva oposició a investigar per terrorisme Puigdemont, Marta Rovira i la resta d’encausats. La premsa espanyola, aquesta que sempre ha tret pit de la importància del respecte a les decisions judicials, ara posa en dubte els fiscals; fa uns dies qüestionava el de l'Audiència Nacional, i ara el del Tribunal Suprem. "El fiscal del Suprem va veure terrorisme en Puigdemont per Tsunami i va canviar de criteri després de reunir-se amb el fiscal general", assegura El Mundo. El rotatiu indica que Álvaro Redondo, el fiscal del TS que ha redactat aquest darrer informe, en un primer moment "apreciava indicis de terrorisme contra Puigdemont", ara bé, sembla ser que "després de reunir-se amb el fiscal general de l'Estat, Álvaro Garcia Ortiz, va canviar de criteri". La fotografia del dia és per a Nayib Bukele, que ha estat reelegit president de El Salvador.
El País també carrega contra els fiscals i contra el president a l'exili i apunta que l'informe del fiscal del Tribunal Suprem serà estudiat demà dimarts per la junta de fiscals. La fotografia és per als devastadors incendis de Xile, on el nombre de morts pels focs que assolen la regió de Valparaíso, a 100 quilòmetres a l'oest de Santiago, ha augmentat a 112, dels quals només 32 han pogut ser identificats. Segons la projecció oficial, que encara ha de ser verificada sobre el terreny, a Viña del Mar hi hauria una afectació de fins a 12.122 habitatges, mentre que a Quilpué, un altre dels epicentres de l'incendi, en serien 2.700. El president xilè, Gabriel Boric, va dir aquest diumenge que "és la tragèdia més gran que hem viscut com a país des del terratrèmol del 27 de febrer del 2010".
Macrotrama de corrupció a la portada de l'ABC: "La Guàrdia Civil xifra en 180 milions els contractes arreglats d'uniformes". El que va començar sent una investigació sobre suborn en el context de la compra d'uniformes per a la policia espanyola, s'ha acabat convertint en una macrotrama de corrupció de vint anys de manipulació de contractes de subministraments i "més d'un centenar d'expedients alterats, que sumen 180 milions d'euros". El diari també es queixa de les reivindicacions de 500 sanitaris de les Balears de poder atendre els pacients en català: "Més de 500 sanitaris de les Balears es confabulen per negar-se a atendre els pacients en castellà".
La Razón entrevista el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que assegura que "Sánchez ja no és ningú sense Puigdemont". El dirigent popular critica el president del govern espanyol per pactar amb Junts per Catalunya i sentencia: "El PP no manté oberta una línia de contacte amb Junts. Per actuar fora la Constitució, no". El líder del PP va acusar aquest diumenge Sánchez de "suplantar" els jutges i de "dictar sentències com si fos el president del Tribunal Suprem". "Aquests dies hem vist Sánchez vestit amb la toga de magistrat dictant sentències absolutòries per a tots els seus socis i dient que no hi ha cap independentista que hagi comès cap delicte", va etzibar Feijóo en un míting-dinar del PP a Mos (Pontevedra).
La Vanguardia dona protagonisme al cinema català unes hores després que se celebrés la gala dels Gaudí, que han recompensat l'exploració cinematogràfica d'Elena Martín a Creatura, que aborda el despertar sexual a la infància i el desig femení. L'equip del film es va aixecar fins a sis cops del pati de butaques per recollir els principals guardons de la nit: el de millor pel·lícula, direcció, muntatge i premis interpretatius per a Clara Segura, Alex Brendemühl i Clàudia Malagelada. Saben aquell, l'homenatge de David Trueba a Eugenio, ha estat l'altre nom propi de la gala i ha guanyat set estatuetes, les de millors protagonistes per a Carolina Yuste i David Verdaguer i diverses de tècniques. 20.000 espècies d'abelles, d'Estibaliz Urresola, s'ha endut el Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana, direcció novella i fotografia.
El Periódico es fa ressò del balanç del 2023 sobre delictes i lamenta que augmenten un 8,6% respecte al 2022: "Les detencions per delictes a l'àrea de Barcelona creixen un 23%". En clau cultural, "Els Gaudí del #MeToo" protagonitzen la imatge d'aquest dilluns. En petit, a la part inferior de la portada, el rotatiu recorda que avui comença el judici contra Dani Alves, a l’Audiència de Barcelona, per la suposada agressió sexual a una jove a una discoteca de Barcelona el 31 de desembre del 2022. El jugador s’enfronta a una possible pena de 12 anys de presó per agressió sexual i a una indemnització de 150.000 euros, que ja ha pagat, deu anys de llibertat vigilada i deu anys de prohibició o aproximació a la víctima.
El Punt Avui entrevista l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Diaz, que reivindica el seu municipi com "un exemple de les noves centralitats metropolitanes". Durant aquest mandat, farà 20 anys que Diaz és alcaldessa i 45 que el PSC governa a la ciutat. El diari català també felicita Creatura, la gran triomfadora dels Gaudí, ja que la pel·lícula d’Elena Martín es va alçar amb el Premi Gaudí a la millor pel·lícula. Guardonada a la Quinzaine des Cinéastes del Festival de Canes, el segon llargmetratge dirigit per Martin posa la mirada en el despertar de la sexualitat femenina, l'autodescobriment, les frustracions, el plaer i la culpa, a partir de la història d'una dona en tres moments vitals diferents: la infantesa, l'adolescència i l'edat adulta.
Finalment, l'Ara destaca que "la sequera també alarma la indústria catalana", ja que les empreses afectades per la declaració d'emergència hauran de reduir un 25% el consum d'aigua. Aquest dissabte es va poder saber que el govern espanyol planteja portar en vaixell a Catalunya aigua dessalinitzada de Sagunt. La ministra Teresa Ribera i el conseller David Mascort es reuneixen avui dilluns a Barcelona per abordar la crítica situació de sequera. L'enviament d'aigua es faria a través del Port de Barcelona, que ja està preparat per rebre aigua en vaixells. Per la seva banda, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón (PP), ja ha començat a posar condicions a la proposta que ha fet la ministra i ha instat el govern espanyol a donar garanties “per escrit” per tal que asseguri que l'operació "no perjudicarà la costa valenciana".