Aquest diumenge es tanca una setmana que es va obrir dilluns a la tarda amb la notícia que Joan Carles I havia fet les maletes i marxat a l’estranger, una decisió vinculada directament amb les sospites que ha tingut comportaments financers força tèrbols, entre els que entren el cobrament de comissions i l’oblit de regularitzar els seus fons amb el fisc.
I com avui és diumenge i sembla un dia bo per recapitular, els diaris aprofiten per explicar tot el que ha passat al llarg de la setmana a l’entorn del patriarca del clan Borbó. Dins d’aquests resums, que també publiquen els diaris editats a Catalunya, n’hi ha algun de crític, però el més destacable és que a Madrid s’ha aprofitat l’ocasió per fer portades d’apologia i enaltiment de la monarquia, amb la trampa que mentre amb una mà es defensa que el que hagi pogut fer malament l’emèrit ho hauria fet a títol personal, amb l’altra es glorifica el paper institucional de la institució monàrquica, com si la vida pública i la privada d’un rei no fossin, alhora, política d’Estat.
Entre les diverses portades hagiogràfiques es fa difícil triar per quin diari començar, però com la veterania és un grau, millor fer-ho per l’ABC, que treu en portada una entrevista al líder de l’oposició i president del Partit Popular, Pablo Casado, amb un títol que ni fet d’encàrrec per a l’ocasió: “Felip VI és el millor cap d’Estat que pugui tenir Espanya i el defensarem”. Al subtítol, un dels mantres dels defensors de la corona: “La Monarquia parlamentària és la garantia de la unitat nacional i de la convivència” (‘Monarquia o barbàrie’ hauria estat més curt i hauria dit el mateix).
A ‘La Razón’ tiren d’un expert en el tema, el veterà Luis María Ansón, que assegura que ‘Don Joan Carles ha marxat profundament dolgut”. El titular apel·la a la llagrimeta en un intent de mostrar l’emèrit com a víctima, i així ho especifica el subtítol, que apunta que tot plegat respon a que “un sector de l’esquerra va posar en marxa el 2019 una operació contra el Rei Emèrit”.
Pel que fa a ‘El Mundo’, aquest diari juga el comodí del públic, intentant convèncer la ciutadania que el successor de Franco no ho va fer pas malament, encara que tingui tripijocs legals: “Els espanyols elogien el regnat de Joan Carles I però demanen que respongui davant la justícia”.
Al seu torn, ‘El País’ també fa el seu resum de la setmana, però amb el títol ‘La decisió de Joan Carles I’ almenys es mostra més distant i apunta que, més enllà de conxorxes i altres teories de la conspiració, va ser l’emèrit el que va decidir marxar.
Pel que fa als diaris catalans, es repeteixen les mirades en profunditat al que ha donat de sí la setmana, amb ‘El desterrament de Joan Carles I’ a El Periódico i ‘Crisi reial’ a l’Ara. El Punt Avui obre amb una entrevista a Raül Romeva: “Les decisions de la fiscalia són l’únic pla polític de l’Estat" i La Vanguardia titula ‘Sanitat busca reduir els contagis abans dels rebrots de setembre’.