La monarquia té els seus defensors, almenys aquest 34,9 per cent que diu que votaria pel manteniment d’aquest sistema en cas de referèndum. Potser són minoria entre la ciutadania, però són majoria entre els diaris editats a Madrid, que aquest dimarts arriben als quioscos amb clares mostres de complicitat amb una institució que ja no és del gust de la majoria d’espanyols.

En l’acte institucional del 12 d’Octubre, que enguany no ha estat la gran desfilada militar, el més significatiu havia de ser la salutació entre l’actual cap de l’Estat —el que ve després de Franco i Joan Carles— i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, el primer comunista que forma part del govern espanyol des de la guerra feixista.

El focus estava posat en la trobada i els felipòlegs han fet en només un dia un màster d’interpretació de com va ser la salutació, i així es reflecteix en unes portades on queda clar qui és el bo i qui és el dolent, que transmeten el missatge que la monarquia és immutable i els governs, passatgers.

abc

L’’ABC’, diari monàrquic per excel·lència, no té el més mínim dubte, i per això titula ‘El Rei, davant de la crispació’, amb una imatge on el monarca s’encara a Pablo Iglesias. El subtítol indica que ‘Felip va presidir la celebració de la Festa Nacional més tensa per la gestió de la pandèmia i els atacs de Podemos a les institucions’. Vaja, que queda clar de quin peu calcen aquests de l’‘ABC’.

elmundo

Potser més sorprenent és el titular de ‘El Mundo’: ‘El Rei exhibeix fermesa i neutralitat en plena divisió política’, que ens porta a formular-nos la següent pregunta: com s’exhibeix la neutralitat? O més encara, com es pretén que Felip VI pugui ser neutral quan és evident que es posiciona políticament a favor de la constitució i la monarquia. La perversitat de creure que el rei és neutral és molt més cruel del que sembla, perquè comporta que cridar visques al rei s’entengui com un acte no polític i estar a favor de la república, com un trencament d’una fantasiosa neutralitat.

larazon

Per la seva banda, ‘La Razón’ apunta que ahir es van produir "Visques al Rei i escridassades al govern espanyol en el 12-O" i especifica que "Ni Iglesias ni els ministres de Podemos es van inclinar davant els Reis en la salutació".

elpais

Per la seva banda, ‘El País’ avisa en portada que ‘Catalunya prepara més restriccions per anticipar-se a “dies difícils”' i enllesteix el tema monàrquic amb el títol ‘Fredor entre els líders polítics en la festa Nacional’. Atenció a la foto, que aquí no és de Borbó i Iglesias, sinó de Pedro Sánchez d’una banda i Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez-Almeida de l’altra.

ara

lavanguardia.750

elpuntavui

elperiodico

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, l’’Ara’ treu el tema monàrquic en portada amb el titular ‘El 12-O reflecteix la tensió institucional’, i ‘La Vanguardia’ opta per titular ‘El 12-O de la Covid-19 i la tensió política’. Pel que fa a ‘El Punt Avui’, el títol principal és ‘Mesures de xoc’ i ‘El Periódico’, ‘Indults en marxa’.