Tradicionalment, les eleccions presidencials als Estats Units se celebren cada quatre anys, però sempre el primer dimarts després del primer dilluns de novembre, una fórmula que facilita el calendari de previsions i gràcies a la qual tothom sap amb antelació de quin mal hem de morir. I avui és, efectivament, el primer dimarts després del primer dilluns de novembre, i com que les eleccions presidencials afecten tot el món, tots els diaris editats a Madrid i a Barcelona —i probablement, gairebé tots arreu del planeta— porten el mateix tema de portada, el duel entre el candidat a la reelecció, el republicà Donald Trump, i l’aspirant demòcrata, Joe Biden.

Ara bé, triar el mateix tema no vol dir, per sort, enfocar-lo de la mateixa manera. Altrament no caldria més d’un diari per donar-nos per informats. En la variació hi ha el gust i l’exercici d’avui dels casablancòlegs és veure cap a on carrega cada diari, encara que sigui de forma subtil.

El País enceta aquest repàs al quiosc amb un titular que es decanta  pel candidat demòcrata: Biden arriba al dia de la votació com a clar favorit davant Trump, per afegir, això sí, que Els demòcrates no es refien de l’avantatge als sondejos després de la sorpresa de 2016.

El Mundo, per la seva banda, prefereix incidir en la possibilitat que a algú no li agradin els resultats —ja va passar fa quatre anys— i titula en portada "EUA vota amb temor que la divisió degeneri en violència".

Pel que fa a La Razón, el titular sobre les eleccions és potser el més pro-Trump: Plebiscit a Trump, i afegeix que Les eleccions més incertes de la història dels EUA es converteixen avui en un referèndum sobre els quatre anys de l’“America first”. Biden parteix com a favorit però ningú descarta una sorpresa com la de 2016.

Finalment, l’ABC evita posicionar-se i prefereix titular La Casa Blanca, un búnquer contra les protestes. I tot seguit apunta que Trump ordena blindar Washington i reforçar la seva residència per l’amenaça d’avalots si el recompte s’eternitza.

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, els titulars també intenten no prendre gaire partit: Els EUA acudeixen avui en massa a les urnes amb més por que il·lusió a La Vanguardia; L’hora de la veritat a El Periódico; El món, pendent del duel Trump-Biden a El Punt Avui i Amèrica vota trencada a l’Ara.

 

Imatge principal: Preparatius per a la votació en un col·legi electoral a Maryland / Efe