Amb el primer dia d’agost i l’inici del període de vacances més majoritari arriba també un clàssic de l’estiu, els reportatges catalanofòbics en diversos diaris editats a Madrid, on es rebusca en testimonis que denuncien suposada discriminació per utilitzar el castellà en territoris on comparteix oficialitat, sense que gairebé mai hi hagi cap contrapart, i això que aquests dies no hi falten exemples, com els recents casos que hi ha hagut a Palma, on una treballadora de l’aeroport s’enfronta a una multa de fins a 200.000 euros per dirigir-se en català a un agent de la Guàrdia Civil, o al País Valencià, on una atenció sanitària d’urgències va ser denegada per no utilitzar l’espanyol.
Avui ha encetat la temporada el diari El Mundo, amb una informació que, probablement, servirà de base per una sèrie d’exemples de presumptes discriminacions. El titular és tan explícit com cridaner: La Fiscalia demana ajuda contra l’odi a allò espanyol a Catalunya. El segueixen dos subtítols, el primer, Alerta del fort increment de casos de discriminació per l’origen territorial o la llengua i reclama una reforma que reculli aquest agreujant; i el segon, També creixen les situacions inverses: agressió a allò català.
Ara bé, més enllà d’un titular que dona per fet de forma prou explícita que a Catalunya hi ha odi contra allò relacionat amb l’Estat espanyol, un dels mantres de l’unionisme, la realitat és que la informació no explica exactament el que promet l’encapçalament. Potser per això mateix a la versió online de la informació el títol està molt més amorosit: La Fiscalia demana que discriminar per ser d’una regió espanyola sigui un agreujant del delicte d’odi.
Tot plegat es tracta d’un informe inclòs a la memòria d’activitats del 2018 de la Fiscalia contra els Delictes d’Odi i Discriminació de Barcelona, on es suggereix una “reforma legislativa per millorar la tipificació com agreujant del delicte de qualsevol rebuig per origen territorial dins d’Espanya, així com l’odi per utilitzar qualsevol de les llengües oficials d’Espanya”. És a dir, que buscaria evitar actuacions de discriminació per raó d’origen o de llengua, però no expressament “contra l’odi a allò espanyol a Catalunya” que es promet a portada. De fet, regular penalment les accions d’odi “per utilitzar qualsevol de les llengües oficials d’Espanya” fins i tot seria un fre eficaç a les persistents accions de catalanofòbia habituals a tot l’àmbit dels Països Catalans. Ara caldrà veure com aquest diari ho esprem en els propers dies. Potser hi dedica tot l’agost.
Després del repàs a El Mundo, la resta de portades queden en segon terme: La Razón es dedica a atacar José Féliz Tezanos, president del Centre d’Investigacions Sociològiques, tot assegurant que El CIS gasta dos milions per apuntalar a Sánchez. Al seu torn, ABC assegura que Irlanda del Nord se suma a Escòcia en la rebel·lió contra el Brexit dur de Johnson i El País apunta a un Massiu rebuig del votant del PSOE i Podemos a unes altres eleccions.
Finalment, el quiosc català presenta els següents titulars: Ara, ANC i Òmnium busquen refer la unitat; El Punt Avui, La Sagrera, només al 40% després de 10 anys d’obres; El Periódico, El TSJC anul·la el pla d’hotels de Colau; i La Vanguardia, Sánchez presiona Iglesias amb els col·lectius socials.