El diari de referència econòmic anglès The Economist avisa que el tall de subministrament de gas natural d'Algèria al Marroc pot "perjudicar Espanya també". Sota el títol 'Les coses s'escalfen al Sàhara Occidental', aquesta publicació posa en relleu la disputa del desert entre aquests dos països que mantenen la rivalitat en un "conflicte de dècades on el centre de tot és el Front Polisario, un moviment nacionalista que busca la independència".

A tall d'exemple, The Economist recorda que el Marroc ha registrat a l'ONU més de mil incidències en el darrer any. Per la seva banda, el Polisario diu tot el contrari i assegura que si els atacs s'han produït "al llarg de la línia de front més llarga del món, un mur de sorra de 2.700 quilòmetres, és pels atacs rebuts dels marroquins". I acompanyen la declaració amb una dada: la dotzena de soldats i "altres civils assassinats pels marroquins".

Si traslladem el conflicte bèl·lic al terreny econòmic, l'entrada de gas a Europa comença en un estat espanyol que "es troba enmig d'una crisi energètica per la pujada dels costos de l'energia". I ja ho situa reiterant que el govern de Pedro Sánchez "s'ha vist obligat a mirar d'adoptar una sèrie de mesures per minimitzar l'impacte als consumidors". El tancament del gasoducte pel qual Algèria envia la major part del gas que exporta a Espanya pot acabar convertint la Moncloa en "una víctima col·lateral".

Per què no afecta altres països europeus?

La decisió de tallar aquesta via de subministrament l'ha pres Alger i repercuteix únicament el gasoducte que arriba a Espanya travessant territori marroquí. Per aturar aquest problema, Algèria reitera el seu compromís amb una alternativa d'enviament de gas a Espanya pel gasoducte submarí Medgaz i en forma de gas liquat per vaixell. Malgrat tot, s'emfatitza que aquesta crisi està suscitant temors que Espanya pugui veure compromeses o reduïdes les reserves de gas o que hagi de pagar més en un entorn europeu d'augment de cost de l'energia i dubtes sobre el subministrament que s'uneixen a les tensions nacionals pel ja significatiu augment del preu de la llum a Espanya, que s'alerta podria pujar encara més amb aquesta crisi.

Des del passat mes de gener, Medgaz va ampliar la seva capacitat de transport de gas natural entre Beni Saf, a Algèria, i Almeria, a Espanya. El projecte es va basar en la instal·lació d'un quart turbocompressor. Medgaz opera el gasoducte submarí Algèria – Europa, via Espanya, subministrant gas natural directament des de Beni Saf, a la costa algeriana, i Almeria, a l'espanyola.

L'article de The Economist és el darrer mitjà estranger que ha certificat l'avís d'una greu crisi espanyola. La setmana passada, The New York Times va posar l'accent en què Espanya s'enfronta a una pèrdua important de gas natural. El diari nord-americà posa en relleu en una crònica de Raphael Minder sobre la rapidesa amb què pot canviar la "geopolítica de l'energia" després de la decisió d'Algèria de suspendre l'enviament de gas a través del gasoducte principal que travessa el Marroc.

Per la seva banda, France Info apunta que Algèria tanca l'aixeta al Marroc i "Espanya ho paga". L'emissora francesa compara Algèria amb Rússia en l'estratègia de fer servir aquest recurs natural com a mètode de pressió: "Des del 1996, el Marroc era un país de trànsit del gas algerià exportador a Espanya i Portugal i cada any subministrava 10.000 milions metres cúbics. En un moment en què els preus del gas s'han disparat, el president algerià, Abdelmadjid Tebboune, ha ordenat no renovar el contracte del gasoducte en protesta pel que Alger considera pràctiques hostils del Marroc i tenen com a fons el Sàhara Occidental".

En el terreny de les agències, la britànica Reuters recorda que la ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, assegura que "Espanya té reserves de gas per a 43 dies posteriors al tancament del gasoducte". I d'aquesta manera, posa xifres empíriques del compte enrere que li queda a Sánchez per trobar una alternativa

Precisament, el conflicte i l'alerta de la premsa internacional arriba coincidint amb el 46è aniversari "de la gloriosa Marxa Verda que va culminar amb la recuperació del Sàhara marroquí que encapçala el pacte permanent que uneix el Tron i el poble al voltant de la unitat de la Nació". Aquest cap de setmana, el Marroc ha celebrat, també a través de les xarxes socials i el seu perfil de l'ambaixada a Espanya, la invasió marroquí d'aquesta part del Sàhara, l'any 1975 i sota el vistiplau espanyol.

tuit marruecos

Tuit de l'ambaixada del Marroc a Espanya el passat dissabte, 6 de novembre de 2021

Fotografia de portada: Construcció del gasoducte submarí de Medgaz