La premsa francesa ha seguit de prop les negociacions i la formació del govern municipal de Barcelona. La presència del seu antic primer ministre i ara regidor, Manuel Valls, fa que el que passi a la capital catalana desperti l'interès més enllà dels Pirineus, encara que no sigui amb especial simpatia.
Aquest dissabte, alguns dels principals diaris francesos com són Libération i Le Figaro han publicat cròniques pròpies sobre la jornada. En el cas dels primers, el titular ja és tota una declaració d'intencions: "A l'Ajuntament de Barcelona, el perdedor és el guanyador, gràcies a Valls".
El rotatiu explica com l'"inesperat suport de Valls i un acord amb els socialistes" ha fet Ada Colau alcaldessa tot i que "va perdre les eleccions municipals en favor d'Ernest Maragall". "Ada Colau, propera a l'esquerra radical, va ser reelegida amb 21 vots", apunten.
Pel que fa Valls, destaquen el "revés" que va patir a les eleccions municipals "quedant només en quart lloc" i parlen de l'oferta "del seu suport incondicional [a Colau] per bloquejar el camí a Maragall". "Amb la reelecció d’Ada Colau, Barcelona és una de les últimes fortaleses municipals mantingudes per Podemos i els seus aliats, que havien conquistat el 2015 diverses ciutats espanyoles importants com Madrid i Barcelona", conclouen, després de fer-se ressò també de la tensió fora del ple i de la presència de Joaquim Forn.
"Durament derrotat"
Le Figaro ja posa la mirada més enllà de la constitució de l'ajuntament i es fixa en les intencions de Valls a partir d'ara. "Després de la seva derrota, Manuel Valls encara somia amb un futur català", titula, referint-se a Valls com "un dels principals perdedors de les eleccions municipals espanyoles".
"Un exprimer ministre que va desembarcar a un país veí per, segons deia, evitar la independència de Catalunya i el populisme d'esquerres... durament derrotat, en quart lloc per darrere d'aquests dos grans adversaris i, pitjor, d’un partit socialista català fins ara moribund", ironitzen.
Amb el seu suport a Colau, Valls "ha tornat al centre del joc", apunten, destacant que tot això té lloc "uns quants mesos abans de les eleccions catalanes previstes a finals del 2019 o principis del 2020". "Sense ell l'independentista Ernest Maragall, que va quedar primer, hauria aconseguit l'ajuntament. Amb ell i en contra de l'opinió del partit que dóna suport a la seva llista (Cs), Colau podrà ser investida per a un segon mandat".