Molts mèdia internacionals es fan ressò de la unitat i el volum de les manifestacions de la Diada d’aquest diumenge, en el sentit que serviran per suturar les esquerdes en el moviment independentista. Almenys com a bàlsam per apaivagar-les o com a baló d'oxigen per repensar l'estratègia sobiranista.
Totes les grans agències tenien corresponsal a la tradicional reunió amb la premsa estrangera que al matí del dia de la Diada convoca el president de la Generalitat. Puigdemont ha dit que cap al juny de l’any que ve es prendran “decisions crítiques”, segons France Presse (AFP). La nord-americana Associated Press (AP) ho explica així: “El líder separatista de Catalunya [Puigdemont] proposarà un referèndum vinculant d’independència” per l’any que ve.
AP, AFP, la britànica Reuters, i la italiana Ansa informen totes en el mateix sentit. Reuters és la que hi dedica més espai i aporta més informació del carrer i qualifica de “internal strife” (lluita interna) la situació de l’independentisme.
The Washington Post opta per Associated Press, com també The New York Times i altres diaris petits dels EUA, com el Sun Herald de Gulfport, Mississippi, cosa que manifesta l'arribada informativa de la Diada.
També el gratuït internacional Metro, que es distribueix en més de 200 ciutats de 22 països d’Europa, Amèrica i Àsia, i la web de la cadena de televisió Fox News, entre altres mèdia. AP afegeix també que “les enquestes mostren una majoria de catalans favorables al referèndum d’independència, però estan ben dividits sobre si trencar amb Espanya”.
Yahoo News reprodueix el teletip de France-Presse íntegrament. El diari digital turc Konhaber s'estima més Reuters. El japonès Press Digital explica la reivindicació catalana pel costat econòmic, dient que "el govern central no inverteix prou a Catalunya i posa en perill el benestar i l'economia dels ciutadans".
A De Redactie, un avantguardista diari digital flamenc, el seu corresponsal afegeix que "el problema català és una de les raons per les quals el govern d'Espanya no s'ha format encara". En això també insisteix el diari bavarès Main Post, en una crònica titulada "Els catalans volen ser lliures". La BBC, sobre aquest argument, informa que "cap dels principals partits espanyols, enganxats en les seves negociacions per a fer govern, tene gaire simpatia per les demandes dels catalans".
Ansa, principal agència italiana, destaca que la temperatura de la convocatòria ha augmentat per culpa de les declaracions del ministre d’Exteriors espanyol José Manuel García Margallo, que ha comparat la secessió amb un acte terrorista”. Publica una foto excel·lent:
Les tensions entre els partits independentistes són també el focus d’un llarg reportatge a L’Express. El setmanari francès recorda el full de ruta indepe original i afegeix: “Aquest pla va descarrilar, però, al juny [del 2016], quan el govern de coalició dirigit per Carles Puigdemont, va perdre el suport del petit partit anticapitalista CUP, el més radical dels independentistes”.
Segueix dient que la Diada servirà per tancar ferides en una situació que millora per l’independentisme, tant perquè Puigdemont ha recuperat el suport de la CUP com perquè els comuns d’Ada Colau han tombat més explícitament en direcció al dret a decidir i per la persecució judicial a la presidenta del Parlament.
La revista francesa d'esquerra Le Nouvel Observateur insisteix en la mateixa qüestió: "Com cada 11 de setembre, també ocuparan els carrers aquest diumenge, dia nacional català, per a desafiar Madrid. No obstant, un any després d'haver arribat al poder, els separatistes encara les passen magres per a definir la seva estratègia per impulsar la independència de Catalunya".
Un dels diaris de referència brasilers, O Globo, explica que amb aquesta Diada, “l’independentisme català cerca agafar embranzida i accelerar el procés de proclamació d’un Estat independent”. Les manifestacions serveixen per “pressionar els dirigents que, fa un any, van prometre una aliança de diversos partits per aconseguir la secessió el 2017”.
El diari de Rio de Janeiro també reprodueix les crítiques d’Inés Arrimadas, a qui anomena lideressa “del partit centrista i antinacionalista Ciutadans”.
També hi ha hagut bon humor, com mostra aquesta piulada del director de The Spain Report, Matthew Bennett i del corresponsal del diari francès Le Figaro, Mathieu de Taillac:
Fried eggs for Catalan independence?
— Matthew Bennett (@matthewbennett) 11 de setembre de 2016
Via @mathieudt pic.twitter.com/2N4rxCvhRE