La premsa de referència internacional remarca la capacitat de resistència de l'independentisme en vista de la manifestació a la Diagonal de Barcelona per la Diada 2018. També assenyala que la qüestió encara no està resolta.
Le Monde, el diari de referència del centreesquerra francès, titula pel milió de persones que s'han manifestat "el Dia Nacional de Catalunya" i remarca que "un any després del fracàs del seu intent de secessió la capacitat de mobilització dels separatistes resta intacta".
El seu col·lega anglès The Guardian explica que "un cop més el moviment independentista demostra una capacitat extraordinària de mobilitzar la seva base, omplint quatre quilòmetres de la Diagonal, el carrer més ample de la ciutat, amb centenars de milers de seguidors que duien samarretes amb el lema "Fem la República catalana".
El diari britànic també explica "les divisions" en la societat catalana a l'entorn de la independència, entre els partits polítics i a l'interior de l'independentisme.
El Financial Times, la referència informativa del mercat financer de Londres, destaca les declaracions del president Quim Torra ("un nacionalista català tossut"), que "mostren com les relacions entre Espanya i Catalunya segueixen marcades per la crisi constitucional de l'any passat, quan el Govern va organitzar un referèndum per provar de guanyar suport [popular] per separar-se d'Espanya".
El diari de la City explica que l'independentisme concentra la seva estratègia en els presos i exiliats i que "sembla que això li funciona". Torra "espera que la qüestió dels presoners ajudi a mantenir l'impuls de la causa separatista en un moment en què el fracàs de l'any passat no deixa cap camí obvi per assolir la independència". Cita també un capitost anònim de Junts per Catalunya, que diu: "Necessitem aplegar la tropa".
El diari nord-americà The Wall Street Journal, la veu dels mercats financers d'allà, interpreta que la manifestació és tot un avís a Espanya del que molts catalans volen: la independència. Serà tota una "prova" per al president espanyol, Pedro Sánchez, afegeix.
The New York Times agafa la crònica de l'agència Associated Press, escrita des d'una perspectiva menys empàtica amb l'independentisme. Explica, per exemple, que l'independentisme no ha aconseguit donar suport a la modificació de la Constitució espanyola per permetre un referèndum, però no diu que el procediment és tan complex que és gairebé impossible que això mai arribi a passar.
El Times afegeix també una anàlisi de l'agència Reuters en què s'explica sense gaire suport factual ni de dades que la relació Catalunya-Espanya pot tornar a esclatar, perquè la qüestió no està resolta, i com això perjudicaria severament l'economia espanyola.