La manifestació a Barcelona per l’alliberament dels presos polítics s’ha fet un bon lloc als mèdia internacionals. Els primers, les agències de notícies, naturalment, però també diverses cadenes de televisió, algunes de les quals han fet connexions en directe per mostrar la concentració.
Entre els diaris, aviat han publicat cròniques de la diada d'aquest diumenge el progre britànic The Guardian i el liberal alemany Süddeutsche Zeitung:
Catalan protesters call for return of jailed or exiled leaders https://t.co/JxwYjGkfw4
— The Guardian (@guardian) 15 d’abril de 2018
Katalonien-Konflikt: Hunderttausende demonstrieren für inhaftierte Separatisten https://t.co/ET7koSM30s
— SZ Politik (@SZ_Politik) 15 d’abril de 2018
Altres diaris que se n'han fet ressò: el popular Journal de Montréal ("Manifestació gegant a Barcelona contra la detenció de separatistes", titula); el seriós holandès De Tijd o el Neues Deutschland, molt vinculat a Die Linke, els postcomunistes alemanys, que recorda les manifestacions al País Basc pels presos per la baralla amb guàrdies civils de paisà a Altsasu (Navarra). També el francès Libération:
Manifestation géante à Barcelone contre la détention d’indépendantistes https://t.co/8lJRHGf7Gm
— Libération (@libe) 15 d’abril de 2018
L’agència britànica Reuters destaca les pancartes amb els lemes "Llibertat presos polítics" i "Prou d'ostatges!" i els càntics de "Puigdemont és el nostre president".
La nord-americana Associated Press assenyala que entre els convocants hi figuren “els dos [principals] sindicats d'Espanya [...] malgrat les queixes d'alguns dels seus que no volen la secessió”. Cita el secretari general d’UGT-Catalunya, Camil Ros: “La majoria dels catalans, independentment de la seva posició política, estan d’acord que la presó preventiva no està justificada. Com a sindicats, demanem diàleg”. També recorda que “el moviment secessionista ha dut Espanya a la seva crisi institucional més profunda en dècades”.
La crònica d'AP és la que publiquen la majoria dels diaris nord-americans i alguns de britànics, com el Daily Mail, estendard de la classe mitjana-baixa anglesa euroescèptica:
The Daily Mail (UK) 15-04-2018
— News about Catalonia (@NewsAboutCat) 15 d’abril de 2018
Huge rally in Barcelona to demand jailed separatists go... | Daily Mail Online#Catalonia #CatalanRepublichttps://t.co/RWdIvD5fwu
Huge rally in Barcelona to demand jailed separatists go free https://t.co/yk9OBENS18 pic.twitter.com/46NGgP6EeV
— Boston Herald (@bostonherald) 15 d’abril de 2018
L'agència francesa AFP, com fa sempre, cita nombrosos testimonis dels assistents. Un votant d'ERC, Àlex de Ferrer, especialista informàtic, 50 anys, diu: "Empresonar líders separatistes només serveix per fabricar separatistes". Juan José Cabrero, un extransportista jubilat de 74 anys, s'enfada: "He participat en totes les manifestacions i mai he vist ni una mica de violència, excepte la de la policia quan va reprimir el referèndum".
Ansa, la principal agència italiana, recull unes declaracions del president del Parlament, Roger Torrent, per qui “la manifestació és una demostració d'unitat en defensa dels nostres drets davant l'amenaça a la llibertat”.
La crònica de l'agència alemanya DPA l'han reproduït, entre d'altres, l'influent setmanari alemany Der Spiegel, amb el titular "Centenars de milers de separatistes exigeixen l'alliberament dels seus líders".
Les teles
Entre les televisions, la que hi ha posat més atenció ha estat Aljazeera, el principal canal de notícies del món àrab, que ha connectat en directe en diversos moments de la manifestació, tant el seu canal anglès com el principal, en àrab. A l'informatiu de les 14 hores, la mani de Barcelona era el segon tema, després de l'atac amb míssils a Síria. La manifestació s'ha emès en directe pels seus canals de YouTube.
Canal internacional de Al Jazeera, que llega a 270 millones de hogares en el mundo, pincha la señal en directo con Barcelona y conecta con su corresponsal para seguir la manifestación #LlibertatPresosPolitics.
— Juan Miguel Garrido (@Juanmi_News) 15 d’abril de 2018
"Spain WANTS TO TRY the separatist leaders on charges of rebellion". pic.twitter.com/rgfy71yf6c
El canal rus RT també ho ha retransmès en directe, però per Twitter; a més, ho ha mantingut al seu web.
Multitudinaria manifestación en Barcelona por la liberación de políticos y activistas presos
— RT en Español (@ActualidadRT) 15 d’abril de 2018
https://t.co/CMgZtFZqh7
Hi ha hagut més televisions que se n'han fet ressò. Entre d'altres, Channel News Asia (CNA), un canal i agència de notícies de 24 hores de Singapur que emet a 28 territoris de l'Àsia, l'Orient Mitjà i Austràlia, i que és un dels més influents de la regió. També Tg24, el canal de notícies de Mediaset, el principal grup audiovisual italià, propietat de Silvio Berlusconi.
La ràdio pública alemanya Deutschlandfunk hi ha dedicat temps als butlletins i espai al seu web, com també ARD, la tele pública del mateix país, als seus telediaris. La privada ZDF ha fet igual:
Tausende Menschen haben in #Barcelona für die Freilassung von neun Anführern der katalanischen Unabhängigkeitsbewegung demonstriert. pic.twitter.com/Y9EpTFJEhx
— ZDF heute (@ZDFheute) 15 d’abril de 2018
La tele pública francesa TV5Monde, que emet per als països de la francofonia, sobretot africans, titula al seu web: "Barcelona: els catalans protesten contra les detencions de separatistes". El mateix fa un altre canal de televisió públic francès, France24, que segueix la crònica de l'agència AFP.
La cobertura de TVE aquí ha rebut algunes crítiques per la seva insistència en els primers plans, que no han deixat veure la magnitud de la manifestació. Com és el seu estil, parlen de "políticos presos" i "desafío a la ley":
TVE muda. Al Jazeera ho fa en directe. No cal dir res mes. #UsVolemACasa pic.twitter.com/HH2KLiqU2d
— Marc Serra (@Marc_Serra) 15 d’abril de 2018
Parece que a TVE entre plano corto y plano corto se les ha olvidado algún que otro plano aéreo. Te dejo un plano general ya que a ellos se les ha olvidado #UsVolemACasa pic.twitter.com/H2M3Fb2TF3
— Joan Mangues (@jmangues) 15 d’abril de 2018