La condemna contra Artur Mas per haver dut a terme la votació del 9-N ha tingut un seguiment gairebé immediat a la premsa internacional. La notícia ha trigat poc a omplir les pàgines web dels diaris internacionals, com en són exemples els diaris francesos Le Monde i Le Figaro, el britànic The Guardian, o les agències de notícies Reuters, Associated Press o Agence France-Presse.
Un dels primers a recollir la notícia ha sigut el diari francès Le Monde, que ha destacat la sentència del 9-N en portada, titulant "L'expresident independentista Artur Mas, condemnat a dos anys d'inhabilitació". L'article d'aquest diari francès explica els motius pels quals han estat condemnats Mas, Rigau i Ortega, i posa en antecedents els lectors sobre la demanda del Govern català de fer un referèndum sobre la independència i la negativa de Madrid apel·lant a la constitució.
Le Monde, a més, incrusta a la notícia un vídeo sobre la manifestació que es va dur a terme davant del TSJC per donar-los suport quan va iniciar el judici del 9-N.
Un referèndum "simbòlic"
Per la seva banda, el britànic The Guardian publica la notícia en un dels principals llocs de la portada digital. Amb el títol "L'expresident català Artur Mas incapacitat per exercir càrrecs públics", el corresponsal del diari a Madrid, que signa la notícia, explica que Mas ha estat condemnat amb la prohibició d'exercir càrrecs públics per desobeir el TC i posa l'accent que això va ser per "fer un referèndum simbòlic sobre la independència fa tres anys". El diari també explica les multes que hauran d'afrontar els condemnats.
El britànic Financial Times destaca que la votació era "informal". El text firmat pel corresponsal del diari a Madrid explica que Mas ha estat condemnat per negar-se a acceptar una decisió del Tribunal Constitucional, que prohibia la votació. El periodista destaca que la sentència és més baixa del que s'esperava, ja que el fiscal demanava penes de fins a 10 anys d'inhabilitació. També preveu que la sentència provoqui l'enuig dels partidaris de la independència.
La versió europea del diari polític nord-americà Politico, dóna la notícia recordant que tot plegat va ser una "votació informal". També destaca que prop de 2,3 milions de catalans van votar a la consulta i que un 80,7% d'ells ho va fer a favor de l'independència.
Former Catalan president Artur Mas banned from public office for two years over informal independence vote https://t.co/7HHqYMf95m pic.twitter.com/0HDcFFUfgN
— POLITICO Europe (@POLITICOEurope) 13 de març de 2017
La cadena pública britànica, la BBC, ha explicat la sentència, però també ha recollit la reacció d'Artur Mas i d'alguns líders i partits independentistes. Sobre les paraules de l'expresident, subratllen que apel·larà la sentència, i que ho farà a "tribunals europeus, si cal". També recull la visió d'Esquerra Republicana, que ha qualificat la condemna de "vergonyosa" i "antidemocràtica", i la manifestació que hi va haver davant del TSJC quan va començar el judici.
El nord-americà The New York Times també publica la notícia, firmada pel seu corresponsal a Madrid, on recull les reaccions dels líders independentistes i assegura que l'han vist com "l'última evidència d'un poder judicial espanyol que treballa per aturar l'aspiració dels catalans d'exercir el seu dret democràtic al vot". També recull les paraules de Puigdemont comparant els casos català i escocès.
Notícia d'última hora
La notícia ha tingut un gran seguiment internacional, tant pel que fa als mitjans com a les agències de notícies, que ho han seguit gairebé a l'instant. L'agència de notícies Agence France-Presse (AFP), per exemple, ha emès una última hora anunciant la inhabilitació per dos anys d'Artur Mas.
#BREAKING Former Catalan leader Artur Mas given two-year public office ban
— AFP news agency (@AFP) 13 de març de 2017
El text que aquesta agència ha difós després ha servit a mitjans com el francès Le Figaro per fer-se ressò de la notícia. Aquest diari publica la notícia sota el títol "Catalunya: Artur Mas condemnat a dos anys d'inhabilitació". També l'alemany Zeit ha fet servir AFP.
L'agència nord-americana Associated Press també explica la sentència, que condemna Mas, Ortega i Rigau a penes d'inhabilitació i a una multa de 35.500 euros per haver dut a terme una votació sobre la independència de Catalunya, considerada "il·legal pel Tribunal Constitucional espanyol". El text d'aquesta agència és el que ha triat el diari Washington Post.
També la britànica Reuters ha difós la notícia, destacant que Mas ha estat condemnat a una pena d'inhabilitació per haver dut a terme el referèndum. Reuters també destaca que el judici del 9-N ha fet augmentar les tensions entre el govern català i el govern central. Destaquen també que el referèndum va ser "simbòlic". El text de l'agència és el que serveix a Euronews per explicar la sentència a Mas.
Former head of Spain's Catalonia region, Artur Mas, banned from public office for 2 years for staging unrecognise... https://t.co/fBMzepPOB0 pic.twitter.com/FnfxYJYdpy
— euronews (@euronews) 13 de març de 2017
També se n'han fet ressò altres diaris com el suec Aftonbladet, el suís Neue Zürcher Zeitung, els francesos Les Echos, Le Parisien i Le Nouvel Observateur o el britànic Daily Mail, el nord-americà Bloomberg i l'agència italiana Ansa.