El debat sobre la comparativa entre els exiliats independentistes catalans i els de després de la Guerra Civil torna a reflotar. En aquest cas, per la darrera entrevista que el lehendakari basc del PNB, Iñigo Urkullu, ha donat a la ràdio d'Euskadi. La pregunta és: Carles Puigdemont és un exiliat com els del franquisme, diria que és igual que ho va ser el lehendakari José Antonio Aguirre?

I la resposta d'Urkullu: "En absolut, és un despropòsit a la memòria històrica i per tant a la vivència del que es va viure amb la República amb la insurrecció militar i una guerra civil que va comportar un exili massiu".

El diputat de Bildu, Jon Iñarritu ha mostrat a través de Twitter la seva sorpresa i preocupació per les declaracions d'Urkullu: "És preocupant que el lehendakari respongui sobre els exiliats catalans de la mateixa manera que ho fan els representants del PSOE i el PP. Un gran disbarat. Crec que és previsible que en una dictadura hi hagi exiliats, però que els hagi en un 'estat democràtic' és més greu".

El PNB, que va donar suport en les darreres eleccions al Parlament al PDeCAT, sí que ha condemnat la presó i l'exili dels líders independentistes i ha criticat durament els partits polítics espanyols i les forces jurídiques de l'Estat advertint-los que "no els guanyaran per esgotament". No obstant, la seva línia sempre ha estat més moderada i la dels pactes sistemàtics.

El precedent d'Iglesias

El precedent de la comparativa el trobem en les paraules de l'aleshores vicepresident Pablo Iglesias el passat mes de gener. En una entrevista al programa Salvados de la Sexta, Iglesias va subratllar que no "comparteix en cap cas" els objectius del president Carles Puigdemont, però que, si és a Brussel·les, no és per "haver robat a ningú o per intentar enriquir-se, sinó per portar les seves idees polítiques a un extrem erroni".

I a la pregunta de si es pot equiparar el cas de Puigdemont amb els exiliats republicans durant la dictadura, el vicepresident responia amb contundència: "Ho dic clarament, jo crec que sí".