S’ha seguit el ritual. A primera hora del matí, a les nou en punt, els nous ministres del govern espanyol prometien el seu càrrec —cap d’ells l’ha jurat— davant del rei Felip VI al Palau de la Zarzuela. Ha estat una remodelació profunda i hi havia moltes cares noves, que després han protagonitzat un intens matí de traspàs de carteres. Molts agraïments a Pedro Sánchez i els ministres sortints, moltes declaracions d’intencions, però hi ha un assumpte que ha passat absolutament desapercebut, malgrat les implicacions. Aquesta patata calenta és Catalunya. Continua sent l’elefant a l’habitació.
Ni tan sols n’ha parlat la nova ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, la primera a protagonitzar el canvi de carteres. L’ha presentat el ministre sortint, Miquel Iceta, que ha reivindicat aquest ministeri com la “casa dels pactes”, del “diàleg institucional sincer i lleial amb tots”. Un ministeri que, ha admès, no volia deixar, que li ha sabut molt greu perquè hi ha posat moltes “hores i il·lusió”. Hi ha estat només sis mesos. Però Sánchez l’ha apartat a Cultura i Esports. Almenys ha celebrat deixar la cartera en mans d’una persona que prové del món local.
L’exalcaldessa de Puertollano (Castella-la Manxa) ha recollit breument el guant, per defensar que “l’acord i el pacte sempre són una bona fórmula de treball” i que “ens fa sentir millor que la permanent confrontació”. Però no ha passat d’aquí, i s'ha centrat sobretot en el món local, del qual prové. Sobre la taula tindrà assumptes candents, com la negociació amb la Generalitat del fons del Tribunal de Comptes, amb la intenció d’evitar el recurs al Tribunal Constitucional. La nova ministra, que també serà portaveu del govern, ha reivindicat la figura de predecessors socialistes, com Rosa Conde o Alfredo Pérez Rubalcaba.
Sí que s'hi ha referit explícitament Raquel Sánchez, la nova ministra de Transports: “Soc socialista, soc ecologista i soc catalana; aquestes són les meves credencials”. Ha rebut la cartera de mans del ministre sortint, José Luis Ábalos, un dels grans purgats en la remodelació hard de Pedro Sánchez. És la segona ministra del PSC i ha estat acompanyada per l’exministre i cap de files al Parlament, Salvador Illa. Sánchez ha assumit la nova responsabilitat reivindicant un "model federal".
Dard a Redondo?
Si Miquel Iceta no volia deixar Política Territorial, Félix Bolaños ha admès que preferiria no ser ministre. “La de cops que m’he alegrat de no ser ministre”, ha ironitzat el nou ministre de la Presidència, que fins ara ha treballat a l’ombra. “Però ni es pot demanar ni es pot rebutjar”, ha afegit després. S'ha llegit com un dard a Iván Redondo, que segons El País hauria demanat aquesta mateixa cartera i va acabar sortint. Pero el mateix ministre ho ha desmentit després en una conversa informal amb la premsa.
Bolaños ha assegurat que assumeix la nova responsabilitat amb “sentit d’Estat” i ha promès treballar per una recuperació “justa”, que arribi a tothom, responent amb fets a la “crispació” i als “debats que no porten a res”. Ha expressat “admiració, respecte, carinyo i amistat” per la vicepresidenta sortint, Carmen Calvo, de qui ha rebut la cartera.
La nota de color l’ha posat justament Calvo, la gran purgada d’aquesta remodelació, que ha dit que protagonitzava “el traspàs més amorós de la història de la política espanyola”. També ha tingut un “agraïment infinit” cap al president Pedro Sánchez. A aquest traspàs de cartera no hi ha faltat gairebé ningú, amb gran part dels ministres, incloent-hi els de Podemos, i fins i tot l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero.
Iceta ironitza sobre l'esport
Primer ha traspassat la cartera de Política Territorial i després Miquel Iceta ha assumit la de Cultura i Esports de mans del ministre sortint José Manuel Rodríguez Uribes. En el primer àmbit, ha reivindicat totes les llengües de l'Estat i apostat per un "federalisme cultural". En el segon àmbit, conscient de les befes que se n'han fet, ha ironitzat que no ha dedicat una part important de la seva vida a practicar esport, però que això no vol dir que no pugui agafar aquesta cartera.
Cap menció d'Ábalos a Sánchez
Segons l’entorn de José Luis Ábalos, no se li ha posat gaire bé el relleu al capdavant del Ministeri de Transports, que no s’esperava. Però la realitat és que es trobava en el punt de mira des del fracàs de l’operació de Múrcia, que va desembocar en unes eleccions i una contundent derrota també a la Comunitat de Madrid. Com a símptoma, el ministre sortint ha passat la cartera a la catalana Raquel Sánchez i no ha dedicat ni una sola paraula, tampoc d’agraïment, al president Pedro Sánchez.