La Xarxa emetrà coincidint amb la Diada, un documental sobre el primer govern d'unitat de Josep Tarradellas quan va tornar de l'exili, que reivindica aquesta etapa de la transició política. El documental, dirigit per Albert Solé i Joan Salicrú, recull testimonis del moment i l'anàlisi d'historiadors com Jordi Amat; Paola Lo Cascio i Joan Esculies, que ha fet d’assessor històric del documental. El documental, que ha estat presentat aquest vespre al paranimf de l'Escola Industrial de Barcelona, recorda aquest moment d'unitat en un país liderat llavors per l'esquerra socialista i comunista, cosa que s'acabaria amb les primeres eleccions catalanes el 1980, quan va guanyar Jordi Pujol.
El documental es fonamenta en les vivències i relats de com ho van viure els protagonistes d’aquell període, com ara els consellers del denominat govern d’unitat. Entre ells, Narcís Serra, que va ser conseller de Política Territorial i Obres Públiques del PSC; Ramon Espasa, conseller de Sanitat pel PSUC i impulsor del primer mapa sanitari de Catalunya o Jordi Pujol, conseller polític per CDC durant tot el mandat, entre altres. A més, a Tarradellas, govern d'unitat també es crea un fil argumental sobre aquell temps i la figura de Tarradellas amb les reflexions de Jordi Pujol, com a primer president de la Generalitat després de les eleccions del 1980, i de Pere Aragonès, actual president de la Generalitat. També apareixen altres figures destacades del moment i que van formar l’anomenada Comissió dels Vint i considerats els pares del primer Estatut català, l'Estatut de Sau, després del de la República. Una vintena de representants electorals, entre diputats i senadors de les Corts Generals, que van elaborar l’avantprojecte de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1979 i que van ser elegits en les primeres eleccions democràtiques fetes després del franquisme.
Roca, Martín Villa i Pilar Cernuda
A més, a Tarradellas, govern d’unitat es recull el testimoni, entre d’altres, de Miquel Roca Junyent, advocat i exmilitant de CDC i un dels pares de la Constitució espanyola, o figures tan destacades de la transició espanyola com l'exvicepresident del govern Rodolfo Martín Villa o la periodista Pilar Cernuda.
El documental fa una relectura d’aquell període i analitza la importància de "la capacitat de diàleg" que al seu entendre van mostrar Tarradellas i els polítics d’aquella generació "on hi havia diverses sensibilitats polítiques". Segons la direcció del documental, l’objectiu és mostrar la singularitat d’aquell govern provisional, un moment que consideren que encara està poc historiat. Per tot això, asseguren que aquest documental se centra en un important període històric "que no ha rebut una especial atenció i que constituirà una veritable descoberta". A més, gràcies a aquest projecte es permet enregistrar també el seu relat sobre els fets contribuint així a l’arxiu documental de la història de la política catalana contemporània.
El documental és una producció de Clack i Minimal Films, en coproducció amb la Xarxa Audiovisual Local i RTVE, i amb el suport de la Diputació de Barcelona.