L’oficialitat del català a la UE, que fa mesos semblava una possibilitat factible aviat, no aconsegueix sortir del bucle. Segons informa l’agència ACN, els ministres d’Afers Europeus de la UE no tenen previst abordar aquest assumpte a la reunió que faran el 20 de febrer. No tractaran l’oficialitat del català, ni tampoc la de l’eusquera i el gallec. L’any passat, a punt d’acabar la presidència espanyola, es pensava que aquesta fita s’assoliria, cosa que finalment no va ser així. Amb la presidència belga actual tampoc sembla que les coses vagin gaire millor, tot i que hi havia unes expectatives posades.
La presidència belga no està actuant respecte al català millor que la presidència espanyola, que havia introduït la qüestió a totes les reunions, si bé es tractava d’un interès del govern espanyol per facilitar els pactes de Pedro Sánchez amb l’independentisme. Des del gener, el català ha quedat fora de les reunions i s’ha abordat només des d’un punt de vista tècnic.
Fonts diplomàtiques citades per l’ACN asseguren que aquest ajornament es deu al fet que encara no s’han conclòs els informes sobre l’impacte de la iniciativa, un tema que els socis comunitaris consideren fonamental per poder debatre la qüestió. Sobre la possibilitat que hi hagi passos endavant en els informes de cara a la reunió del març, les fonts citades per l’agència catalana diuen que és difícil de predir. En l’agenda de la trobada del 20 de febrer només es contempla, ara per ara, que els ministres preparen la pròxima cimera de líders europeus i que parlin sobre l’estat de dret a Polònia.
El Govern parla els tempos europeus
Després que l'oficialitat del català es mantingui fora de l'agenda de la pròxima reunió de ministres dels 27, el Govern —segons cita ACN— defensa que no vol dir que la qüestió estigui "ajornada o congelada". Fonts de l'executiu català remarquen que "el procediment està seguint el curs habitual" i "els tempos europeus". "Fins que els informes no estiguin enllestits, és normal que la presidència no torni a elevar la qüestió a la mesa del Consell", remarquen des del Govern, que subratllen que cal "seguir mantenint contactes diplomàtics per esvair dubtes i reticències per a quan els informes estiguin enllestits".
L'executiu també diu que segueix en "contacte permanent" amb el govern espanyol, que, subratlla, "segueix tenint la responsabilitat màxima perquè la proposta tiri endavant". "Van adquirir un compromís i han de fer tot el que estigui al seu abast per complir-lo", indiquen, mentre celebren la "predisposició" de Bèlgica a mantenir la qüestió en les tasques del Consell aquest semestre.