Nou president autonòmic que blasfema el finançament singular per a Catalunya després de passar pel despatx de Pedro Sánchez. El cap de l’executiu de l’Aragó, Jorge Azcón, ha denunciat aquest dijous davant del president del govern espanyol el “finançament privilegiat” que rebran els catalans si s’acaba fent realitat el pacte entre ERC i PSOE per investir Salvador Illa. El president aragonès, que és del PP, ha lamentat que el PSOE hagi pactat el finançament per a Catalunya “a canvi de vots” quan hi ha comunitats autònomes que “tenen més necessitats”; hi ha posat com a exemple la seva autonomia.

Azcón ha presumit durant la seva roda de premsa posterior a la reunió amb Sánchez de presumir una comunitat que “experimenta un desenvolupament econòmic superior" a la resta. Ara bé, ha lamentat que per culpa de la despoblació la seva comunitat rebi 81 milions d'euros menys de finançament el 2025, un fet "injust". Per altra banda, el president de l’Aragó ha seguit el guió del Génova 13 i ha recordat que la reforma del sistema de finançament "afecta tots els espanyols", de manera que s'ha de discutir de forma multilateral tant a la Conferència de Presidents com al Consell de Política Fiscal i Financera, on estan representats tots els governs autonòmics i el govern espanyol.

La reunió d’Azcón amb Sánchez ha arribat una setmana després que passés pel despatx del president del govern espanyol el seu homòleg castellanomanxec, Emiliano García-Page, que en la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació va defensar continuar espoliant els catalans. El baró socialista va exposar el seu absolut rebuig a “l’inadmissible” finançament singular pactat entre el PSOE i Esquerra Republicana. “La riquesa de Catalunya és de tots”, va dir en un discurs en què va referir-se a Castella-la Manxa com un territori “pobre” que ha de rebre recursos de part d’aquelles comunitats “riques”.

Page, sempre crític amb Pedro Sánchez, va diferenciar-se del que proposa el president del govern espanyol, i va rebutjar que el pacte ERC-PSOE sigui la base d’una negociació multilateral amb les comunitats autònomes per pactar un nou model del règim comú. “No dono per vàlid el document plantejat amb els independentistes; s’ha de parlar sobre el document actual, el pacte actual, i sobre la realitat d’avui”, va sentenciar.

Page no va voler revelar què va parlar amb Pedro Sánchez dins del palau de la Moncloa, però sí que va reconèixer que va marxar de Madrid “tenint clar que el document d’ERC és un concert”. “És un cupo elemental i les coses cal anomenar-les pel seu nom”, va manifestar el baró castellanomanxec després de la seva reunió amb el president del govern espanyol al palau de la Moncloa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!