El diputat i president de l'Assemblea Regional, Alberto Castillo, va registrar aquest dilluns una demanda civil exigint la nul·litat del procés sancionador pel qual la Comissió de Règim Disciplinari de Ciutadans va decretar la seva expulsió de la formació el passat 14 de maig. L'escrit, de 32 folis més 17 documents annexos, esgrimeix com a motius per a la impugnació de la decisió de la formació la "vulneració de drets fonamentals", com el de la participació en els assumptes públics i el de llibertat d'associació política.
Així mateix, també considera que el procediment sancionador va vulnerar tant els estatuts com el mateix règim disciplinari de la formació com les lleis de dret d'associació i de partits polítics, segons han informat fonts del Grup Parlamentari Ciutadans en un comunicat.
Sense instruccions per la direcció del vot
Castillo, a què representa el lletrat Evaristo Plans, argumenta en l'escrit que prèviament a la votació de la moció de censura del mes de març passat, "no havia rebut cap instrucció expressa que ordenés emetre un vot favorable". Sobre la reunió del grup parlamentari per escollir nou portaveu, el president del legislatiu explica que tampoc va rebre instruccions per part de la formació més enllà que el seu vot no impliqués el pas de cap diputat al grup mixt.
Castillo va firmar a favor de la moció de censura contra el govern murcià de López de Miras i, quan va arribar el moment de la votació, es va abstenir, evitant així la caiguda de l'executiu popular a Múrcia i prenen una decisió contrària a la del seu partit. La Comissió d'experts independents designada pel Pacte Antitransfuguisme del Congrés dels Diputats va qualificar de "trànsfugues" els quatre exdiputats de Ciutadans que van tombar la moció de censura a Múrcia, inclòs Alberto Castillo, així com al president d'aquesta regió, el popular Fernando López Miras, en considerar que va ser "inductor i beneficiari" de la conducta trànsfuga d'aquests diputats.
Una moció de censura que va portar cua
El PP també va anunciar que abandonava el pacte antritransfuguisme del Congrés, i la fallida moció de censura de Múrcia va comportar un degoteig de baixes a Ciutadans, com ara l'exlíder de la formació taronja al País Valencià, Toni Cantó.
A més, el PP murcià va situar tres dels quatre diputats de Ciutadans que van votar en contra la moció de censura com a consellers de l'executiu murcià. Això va provocar l'expulsió dels "trànsfugues" del partit taronja i les crítiques de Ciutadans i del PSOE, per "haver comprat a quatre diputats".