El president ultra del Parlament balear, Gabriel Le Senne (Vox), que va ser imputat per estripar la foto de la militant comunista mallorquina Aurora Picornell i les Roges des Molinar,  assassinades pel franquisme la nit de Reis del 1937, ha declarat aquest divendres davant Juan Manuel Sobrino, el jutge d’instrucció que l’investiga per un presumpte delicte d’odi arran de la denúncia penal presentada per l’Associació Memòria de Mallorca, les famílies tant de Picornell com d’altres dues víctimes del franquisme, Antònia i Maria Pascual, i la querella presentada pel col·lectiu Estimada Aurora. Le Senne s’ha mostrat “content” de poder declarar davant el jutge i està convençut que la denúncia quedarà en res i seria “una sorpresa” que no s’acabés arxivant. És més, el president ultradretà, ha expressat la seva confiança en què el procediment finalitzi aviat “per poder dedicar-se a coses més serioses, que és el que esperen els ciutadans”.

Una estripada per accident

El president balear, que ha estat recolzat pels membres de la cúpula de Vox a les Balears, ha declarat durant quasi una hora en els jutjats de Vía Alemania de Palma, i durant la seva compareixença ha tornat a defensar que va trencar les fotos per accident. "Ja vaig demanar disculpes per com va ser d'inapropiat esquinçar accidentalment el foli, però crec que vaig encertar en l'aplicació del reglament i tots els diputats saben en el fons que aquestes imatges que exhibien les membres de la taula no havien de ser-hi", ha remarcat Le Senne pel que fa a l'incident, que es va produir durant el debat parlamentari sobre la derogació de la llei de memòria democràtic, quan Le Senne va arrancar les fotografies de l’ordinador de la vicepresidenta segona, Mercedes Garrido (PSOE) durant un intens debat.

Igual si hagués estat Franco

Le Senne, advocat de professió, no ha respost les preguntes de les acusacions i únicament ho ha fet a les preguntes del jutge, el fiscal i la seva advocada, encara que segons ha transcendit, durant l'interrogatori ha assegurat, responent al representant del Ministeri Públic, que n'hauria actuat de la mateixa manera si la foto hagués estat del dictador Francisco Franco. En opinió del president balear, tot el cas respon a un debat polític, tot i que ha admès el dret de les altres parts a iniciar les mesures legals que cregui oportunes. “Confio en l’acció de la justícia i quedarà en res”, ha afirmat. Qüestionat per la imatge d’un president de la cambra autonòmica declarant en un jutjat, i per la possibilitat que acabés dimitint si finalment fos condemnat, Le Senne ha respost que “espero no veure això” i que, en “la seva humil opinió d’advocat”, seria “una gran sorpresa”.

Víctimes i ara humiliades

La part contrària, per la seva part, a través de l’advocat de l’acusació popular que exerceix el col·lectiu Estimada Aurora, creu que el procediment si acabarà jutjant-se perquè entén que “hi ha matèria suficient per considerar l’existència d’un delicte”, segons ha manifestat Sebastià Frau. El lletrat ha explicat que el comportament de Le Senne entraria en la consideració d'injúries col·lectives perquè amb el gest d'esquinçar les imatges es va ofendre totes les víctimes del franquisme representat en aquest cas per Aurora Picornell i les Roges des Molinar. "No es pot humiliar d'aquesta manera unes dones que van ser violades i assassinades de manera salvatge. Ha de tenir conseqüències penals", ha argumentat Frau.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!