El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha qualificat de "reprovable" el càntic amb "elogi" de la "violència" entonat per l'alcalde de Vita (Àvila), Antonio Martín, que té una "responsabilitat afegida", però ha demanat de posar-lo "en el seu context" de festa popular, a altes hores de la matinada i després d'haver begut. "Tota l'opinió del que puguin ser motius, a través de les intervencions de músiques, de lletres, de cants, ja que d'una cosa que faci un elogi de qualsevol tipus de violència em sembla reprovable, però també crec que cal posar les coses en el seu context, és a dir, que coneixent el que és les festes de molts pobles, coneixent el que passa a altes hores de la matinada després d'haver begut això o allò, cal situar-lo en aquest context", ha indicat Luis Argüello en una entrevista amb Europa Press.

En tot cas, ha assenyalat que la persona afectada és l'alcalde, i un alcalde en festes ha de ser "l'últim responsable" que les coses puguin anar "bé" i "en aquest sentit té una responsabilitat segurament afegida". No obstant això, el president de la Conferència Episcopal Espanyola ha advertit de moltes altres lletres de cançons, també en anglès, que es canten a les revetlles dels pobles durant aquests dies.

Argüello demana no créixer "en una societat excessivament puritana"

"Hauríem de fer el repàs de tantes lletres, de tantes cançons, moltes són en anglès, que es canten a les nostres revetlles de les festes, en pobles, en ciutats, al llarg d'aquests dies, també per poder sortir al pas del que sigui especialment negatiu, però també per poder situar les coses en un context i no créixer en el que pogués ser una societat excessivament puritana que fa que qualsevol text, que qualsevol lletra, sembli ser rebutjada, la qual cosa no justifica la responsabilitat d'un alcalde", ha subratllat.

L'alcalde de Vita diu que "de moment" no dimiteix

Per la seva part, l'alcalde Antonio Martín assegura que "de moment" no dimitirà del seu càrrec. Martín assegura haver rebut el "suport dels veïns" en les últimes hores després que tots els partits polítics han demanat la seva dimissió, inclòs el PP, que l'ha expulsat del grup municipal popular. En ser preguntat per aquesta decisió del PP, ha assegurat: "volen gent que no sigui polèmica". A més d'afirmar que "es penedeix", que no la tornarà a cantar, i que no va voler ofendre ningú, ha explicat que aquesta cançó "es cantava tradicionalment" en aquest petit poble situat a 45 quilòmetres a l'oest de la capital avilesa i que ell, que té 54 anys, la coneix "des que era un nen". "M'he criat amb ella", afirma.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!