No és en cap cas admissible propiciar qualsevol zona d’influència del govern espanyol, sigui directament o s’emmascari a través d’organisme o comissió interposada”. Reacció del Consell General del Poder Judicial a la proposta que Pedro Sánchez ha posat a sobre de la taula per intentar aconseguir la renovació del CGPJ. El president espanyol va llançar ahir un ultimàtum al PP i va avisar que si durant el mes de juny els populars mantenen el bloqueig, eliminarà la facultat que té el CGPJ de fer nomenaments al Tribunal Suprem i als Tribunals Superiors de Justícia. Ara, el president interí del CGPJ hi tanca la porta: els nomenaments “han de persistir residenciats al CGPJ per imperatiu de la lògica constitucional més elemental”. Vicente Guilarte esgrimeix que “sostreure competències” al CGPJ és una “previsió inimaginable” i reclama “donar més protagonisme a la Carrera Judicial allà on resulta lògic que el tinguin, pel que fa a l’exercici de les tasques governatives”.

 

En aquest sentit, denuncia que, amb la proposta de Sánchez, no només “es priva al Consell de competència per al nomenament dels alts càrrecs jurisdiccionals, sinó que es limita la inevitable discrecionalitat actual reexpedint de manera efectiva les designacions a dur a terme pel CGPJ als principis constitucionals de mèrit i capacitat”. El que ha plantejat Sánchez “implicaria una vulneració frontal del text constitucional, tal com està sent pacíficament assumit i aplicat”. A més, Guilarte demana a Sánchez que, “davant dels dubtes que poden suscitar les seves paraules”, aclareixi la seva postura, ja que “l’amenaçadora alternativa esbossada resultaria aterridorament i directament encaminada a evitar qualsevol acord”.

També recorda que fa anys els nomenaments els efectua el Ministeri de Justícia i argüeix que “no té cap sentit tornar a èpoques passades”. Això sí, Guilarte reconeix que el missatge de Sánchez “obre la porta a l’esperança” perquè sembla que el president espanyol “assumeix la idea que el problema rau en la fórmula d’elecció dels alts càrrecs judicials, avui viciada de discrecionalitat” i “apunta la necessitat de sotmetre’ls als principis de mèrit i capacitat”.

Els nomenaments del Suprem, en mans d’una “comissió qualificada”

En relació amb els nomenaments, Vicente Guilarte fa propostes en diferents direccions. D’una banda, pel que fa al Tribunal Suprem, aposta perquè “siguin nomenats per una comissió qualificada”, majoritàriament composta per vocals i per magistrats del Suprem. Guilarte s’obre a altres possibilitats, però exigeix que la fórmula estigui encaminada a “evitar la «màcula» política dels nomenats” i a “potenciar que imperi el mèrit i capacitat” en la composició de l’Alt Tribunal. La comissió “podria estar composta per cinc membres d’un nivell de qualificació comparable amb la plaça que es treu a concurs” i s’hi integrarien vocals del CGPJ si reunissin l’específica capacitació.

D’altra banda, en el que incumbeix a les presidències de les Audiències, els Tribunals Superiors de Justícia i les Sales, apunta que l’elecció s’hauria de produir per part dels “mateixos jutges del territori afectat o de la Sala corresponent”. Això afectaria les presidències de l’Audiència Nacional, les Audiències Provincials, el TSJ i les sales de l’Audiència Nacional del TSJ i del Suprem. Guilarte assenyala que “els electors haurien de ser tots els membres de la Carrera Judicial del territori respectiu, aquells sobre els quals el Tribunal, Audiència o Sala tingui competències governatives”. La segona opció seria una “designació rotatòria” per “rotació de dos anys cada president de secció” i la tercera consistiria a prioritzar l’antiguitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!