El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) 'per accident', Vicente Guilarte, es va abstenir de la votació sobre la declaració institucional del poder judicial contra l'amnistia. El seu argument era que no hi havia el redactat presentat i va defensar que els polítics no podien interposar-se en la vida judicial. Tot i això, Guilarte, que presideix el CGPJ en funcions, ha fet unes declaracions polítiques en contra de les comissions de lawfare que han registrat els grups parlamentaris de Junts i PNB i que es va acordar amb el PSOE en el marc de les negociacions per a la constitució de la Mesa del Congrés. Guilarte ha assegurat que està "profundament preocupat" perquè s'hagi registrat la petició d'aquestes comissions d'investigació parlamentària. "És inoportuna i enormement pertorbadora de la nostra convivència i funcionament institucionals tensades en els últims temps", ha dit en en XV Congrés de Procuradors d'Espanya que s'ha celebrat aquest dissabte a Granada.
Registrat per Junts i PNB
Les comissions d'investigació registrades per Junts per Catalunya i el PNB al Congrés consisteixen en la investigació dels atemptats jihadistes a Barcelona i Cambrils i la investigació de l'Operació Catalunya. Totes dues emmarcades en l'acord de Junts amb el PSOE per fer Francina Armengol presidenta del Congrés. Tal com explica la Cadena Ser, Guilarte ha afirmat que “no s'han d'utilitzar mecanismes control parlamentari per a designis partidistes aliens a la legalitat” i ha arribat a parlar de “frau de llei” perquè, al seu judici, es pretén “legitimar la utilització desviada de les institucions”.
Demana als partits no donar suport a la iniciativa
“Davant l'espúria finalitat és aquest tipus de mecanismes contrària separació poders i més propi d'altres sistemes fundats en la subordinació poder judicial, prego encaridament escoltar la societat civil i operadors jurídics”, ha subratllat Guilarte, que ha instat les forces polítiques a no secundar aquesta “sectària iniciativa, nociva per a les nostres institucions. La seva persistència ens tindrà a molts enfronti”.
Guilarte també ha expressat la seva por a la no renovació del Consell General del Poder Judicial, que fa cinc anys que està caducat i va camí d'un tercer mandat, “M'aclapara i aterreix plantejar la no renovació. Ha de fer-se superant els problemes existents i en un marc de conciliació”, encara que, anuncis com aquest de les comissions parlamentàries no ajudin, ha recalcat.
El lawfare i les comissions
Aquestes comissions s'emmarquen en el debat sobre el lawfare. De fet, havia estat l'escull que durant dies va fer embarrancar les negociacions de Junts amb els socialistes per a la investidura. En l'acord amb el PSOE s'especifica que "les conclusions de les comissions d’investigació que es constituiran en la pròxima legislatura es tindran en compte amb l’aplicació de la llei d’amnistia en la mesura que poguessin derivar-se situacions compreses en el concepte lawfare o judicialització de la política, amb les conseqüències que, si escau, puguin comportar accions de responsabilitat o modificacions legislatives".