El 29 d'agost de 1940 el president Lluís Companys va ser lliurat a les autoritats franquistes per part dels agents nazis de la Gestapo que l'havien detingut a França. Just vuitanta anys després, en el mateix punt de la frontera d'Irun (Guipúscoa), se celebrarà un homenatge per recordar la figura de Companys.
En un acte organitzat per l'associació Kepa Ordoki de Memòria Històrica al Bidasoa, el pròxim dissabte 29 d'agost el pont de l'Avinguda del municipi basc s'omplirà de flors. L'associació també divulgarà al llarg de tota la setmana diversos materials històrics per reivindicar la figura i la història del 123è president de la Generalitat de Catalunya.
80 anys del lliurament de Companys a les autoritats franquistes
Amb l'inici de l'ocupació nazi a França, les residències del govern de la República van ser confiscades i va començar una forta repressió contra tots els polítics exiliats. El policia i espia franquista Pedro Urraca Rendueles, va ser un dels principals encarregats de trobar els exiliats i deportar-los a l'Estat espanyol. Així ho va fer amb Lluís Companys, detingut el 13 d'agost de 1940 a Ar Baol, a la Bretanya francesa, per sis agents de la Gestapo i el mateix Pedro Urraca.
Una setmana després de la detenció, Companys va ser interrogat a la presó La Santé de París, i el 25 d'agost Urraca va rebre l'ordre d'extradir Companys a Madrid. "Companys sortirà d'hora al matí, en automòbil, i estarà acompanyat per un oficial alemany i el Sr. Magpie, funcionari de la Direcció General de Seguretat", especificava la nota "secreta" que Ramón Serrano Suñer, ministre de Relacions Exteriors de Franco, va enviar a Urraca.
Les autoritats nazis van acceptar l'extradició i, el 29 d'agost, el cotxe on viatjava Companys va arribar al pont Avinguda d'Irun, que aleshores era un pas fronterer. Allà, Urraca va fer a Companys una última fotografia i va lliurar al president una postal perquè l'enviés a la seva esposa, Carme Ballester. Del 29 d'agost al 3 d'octubre, Lluís Companys va estar en un calabós individual al soterrani de la Direcció General de Seguretat de Madrid. El 3 d'octubre va ser traslladat a Montjuïc i condemnat a mort pel Consell de Guerra. El van afusellar el matí del 15 d'octubre.
Recuperar la memòria històrica
A part de l'acte d'homenatge del 29 d'agost, l'associació Kepa Ordoki penjarà a la seva pàgina web una entrevista a Antoni Strubell, coordinador del comitè Lluís Companys que, entre d'altres coses, va organitzar un concert de Joseba Tapia i Lluís Llach l'any 2000 amb motiu del 60è aniversari. A més, també publicaran una conversa amb Gemma Aguilera, autora del llibre "Agent 447, l'home que va detenir Lluís Companys" sobre Pedro Urraca.
L'associació de Memòria Històrica al Bidasoa va néixer el 2018 arran del treball d'un grup de veïns d'Irun, Hondarribia i Hendaia per recuperar la informació sobre cinc centres de detenció que el franquisme va establir en aquesta zona.