14 anys després, un president de la Generalitat ha tornat a celebrar a Madrid la Festa Nacional dels espanyols. Salvador Illa ha acompanyat Pedro Sánchez i Felip VI aquest dissabte en la celebració del 12-O en un gest de “normalitat institucional”, tal com ho defineix el Govern. També hi ha hagut en aquest dotzè dia d'octubre l’habitual o ja ‘normalitzada’ xiulada al president del govern espanyol per part dels assistents; aquesta vegada a més distància a causa d'un protocol anti-escridassada. La violenta pluja que ha caigut sobre la capital espanyola ha aixafat la jornada. El cap de l’Executiu català, amb gavardina beix i paraigües negre, ha esquivat la xiulada perquè ha arribat molts minuts abans; i ha conversat distesament amb la resta de presidents autonòmics mentre encara no començava la desfilada militar. Un dels líders territorials amb qui més ha conversat Illa mentre s’esperava l’arribada de Sánchez i Felip VI a la madrilenya plaça de Neptuno ha estat l’andalús Juanma Moreno, del PP. Han parlat sobre el finançament singular per a Catalunya, perquè el president de la Junta d'Andalusia ha assegurat que si tenia l'ocasió de xerrar amb el seu homòleg català li manifestaria el seu "malestar" per aquesta qüestió.

 

"S'ha trencat el principi de solidaritat; ells són més rics que els andalusos i tindran més diners que els andalusos", ha manifestat Juanma Moreno abans que comencés la desfilada. Illa també ha parlat durant una bona estona amb el seu homòleg asturià, Adrián Barbón, un baró socialista obertament crític amb el finançament singular per a Catalunya: no va tenir pèls a la llengua fa dues setmanes en el seu despatx amb Pedro Sánchez a la Moncloa i va mostrar la seva repulsa al pacte entre PSOE i ERC per tornar a fer entrar el PSC al Palau de la Generalitat. L'altre crític al finançament català amb qui ha parlat Illa ha estat el president del País Valencià, Carlos Mazón. També ha coincidit amb representants institucionals del Congrés, el Senat i el Tribunal Constitucional. La delegada del Govern a la capital espanyola, la socialista i exalcaldessa de l'Hospitalet Núria Marín, ha estat al costat del president de la Generalitat pràcticament tota l’estona. Han estat presents a la desfilada militar tots els ministres del govern espanyol a excepció de María Jesús Montero, Teresa Ribera, Ana Redondo i Sira Rego. Molts d'ells s'han saludat amb el president de la Generalitat. S'han absentat d'aquest acte els presidents d’Euskadi, Canàries i Melilla. Minuts més tard, Illa ha sigut un dels 1.300 assistents que han participat en el besamans dels reis espanyols al Palau Reial. 

salvador illa juanma moreno
Salvador Illa conversa amb Juanma Moreno durant la desfilada del 12-O / Foto: Europa Press

La pluja aixafa la desfilada militar del 12-O

L’exèrcit espanyol ha estat a punt aquest dissabte de ser capaç d’incorporar els vaixells a la desfilada militar del 12 d’octubre. La forta pluja que ha caigut sobre Madrid durant aquest matí ha obligat a suspendre totes les activitats aèries, el que ha impedit que els paracaigudistes i els avions participessin en el xou de la Festa Nacional dels espanyols. Fins i tot s’ha suspès la desfilada aèria de la Patrulla Àguila, per la qual cosa la festivitat s'ha quedat sense una de les seves imatges més icòniques, la de la bandera rojigualda pintada al cel. Ha arribat a haver-hi, fins i tot, un moment de crisi: Felip VI, envoltat de militars, ha semblat que debatia amb ells i amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, si era necessari aturar també la desfilada de les tropes terrestres i, per tant, tot l'esdeveniment; l'aigua que queia del cel arribava a difuminar la visió dels militars. Enmig de l'anàlisi de la situació, la pluja ha començat a afluixar i la desfilada s'ha reprès. 

felipe vi pedro sanchez
Felip VI conversa amb Pedro Sánchez en un dels moments més crítics de la pluja / Foto: Europa Press

La xiulada a Pedro Sánchez

Pedro Sánchez ha arribat aquesta vegada tres minuts abans que ho fes Felip VI. En l’arribada del rei, els espanyolistes que s'han apropat fins al passeig del Prado a seguir la desfilada han silenciat la xiulada. Quan a tots dos els ha tocat escoltar l’himne d’Espanya al costat de la ministra de Defensa, Margarita Robles; la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l’alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida, ha sigut quan més s'ha intensificat la pluja al centre de la ciutat.

Mesures per mitigar l'esbroncada

Per a aquesta desfilada, el Ministeri de Defensa ha implementat canvis per minimitzar els incidents. S'han col·locat tanques a 200 metres de la tribuna d'autoritats, distanciant així el públic i suprimint les grades que solien estar a prop de la plaça de Neptuno. La mesura, juntament amb el canvi d'ubicació des del passeig de la Castellana cap a la nova localització, pretenia reduir la pressió de les esbroncades, una constant en els darrers anys. De fet, el 2022, Sánchez va arribar a modificar el protocol de la seva arribada, coincidint amb l'arribada dels Reis d'Espanya per dissimular els xiulets entre els aplaudiments dirigits a la família reial.

salvador illa felip vi
Salvador Illa, en el besamans a la família reial espanyola / Foto: EFE
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!