El president suplent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, s'ha tornat a posicionar obertament contra una eventual amnistia pels independentistes catalans encausats pel procés i l'1-O, en considerar que no hi ha "un consens general", requisit que considera "decisiu", i que es tracta d'una qüestió "aliena a l'interès general" i "fonamentada en una necessitat conjuntural", en referència a l'interès polític que té el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, d'obtenir el suport de l'independentisme català per ser investit. "A priori, la resposta [a l'amnistia] necessàriament és negativa", ha assenyalat Guilarte aquest diumenge en una entrevista a El Mundo.
Guilarte també s'ha pronunciat sobre les paraules de Sánchez sobre que "una crisi política mai hauria d'haver derivat en una acció judicial", en referència al procés: el president del CGPJ ha valorat que, a parer seu, les paraules del president espanyol deslegitimen el que va ser-hi el "recte exercici de la funció de la Justícia" i, argumenta, a la vegada "suposa una implícita validació de conductes que encaixaven de ple en el Codi Penal". "Reescriure la història, enyorant el que hauria d'haver estat i no va ser, no pot ser emprat per qüestionar avui, per interessos partidistes, a una part dels seus protagonistes", ha conclòs el jurista.
Única amnistia viable, previ "pacte nacional"
Preguntat sobre les intencions de l'independentisme català a continuar defensant l'autodeterminació i no renunciar a la via unilateral, el president del CGPJ ha valorat que la finalitat última d'una eventual amnistia no pot ser l'autodeterminació, ja que "és constitucionalment inviable que comencem per amnistiar i, molt menys, com a pas previ a pretensions alienes a l'ordre constitucional vigent". Segons Guilarte, una amnistia es podria legitimar si primer hi hagués un "pacte nacional" sobre una possible "reordenació de l'anomenada qüestió territorial" entre les principals forces polítiques, i aquesta amnistia ajudés que aquest pacte es formalitzés.
No creu que el TS percebi bé la visita de Yolanda Díaz a Puigdemont
Guilarte no ha entrat a valorar la visita de la vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, a Bèlgica per reunir-se amb el líder de facto de Junts, Carles Puigdemont, que està perseguit per la justícia espanyola per l'1-O, però ha deixat caure que segurament el Tribunal Suprem "no ho percebi bé", després de la "magnífica" feina que va fer la Sala Segona, "fidel a la legalitat vigent", en referència a les sentències contra els líders independentistes.
Un jurista conservador
El president del CGPJ en funcions, Vicente Guilarte, pertany a l'ala dretana de l'òrgan de govern dels jutges. Jurista i catedràtic de Dret Civil, va accedir al càrrec aquest estiu en ser el membre del CGPJ de més edat, 72 anys, després que el president anterior, Rafael Mozo, de l'ala progressista, es jubilés. Va ser escollit per entrar a l'òrgan el 2013, a proposta del PP, i se l'ha situat en l'esfera propera a la família de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy. Guilarte és president interí d'un òrgan que està bloquejat des de fa més de cinc anys per la falta d'entesa entre els partits polítics majoritaris i, per tant, amb capacitats limitades.