El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, s'ha negat a respondre una pregunta d'ElNacional.cat per haver-se referit al territori que governa com a "País Valencià" i no com a "Comunitat Valenciana". En la roda de premsa que el president Mazón ha celebrat aquest divendres després d'haver-se reunit amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa, el responsable de la delegació a Madrid d'ElNacional.cat, el periodista Abel Degà, ha preguntat al president Mazón: "El president Sánchez li ha fet alguna mena de seducció d'intentar extrapolar el pacte (del finançament a Catalunya entre ERC i el PSOE) al País Valencià?" Mazón, en castellà, li ha exigit conèixer de quin mitjà provenia i a continuació li ha retret l'ús del nom "País Valencià". "Li pregaré que respecti l'Estatut d'Autonomia i que no torni a referir-se a la meva comunitat com a País Valencià. (...) A l'article 1 del meu estatut, ratificat per tots els valencians, diu que el nom de la Comunitat Valenciana és exactament aquest, Comunitat Valenciana", ha reblat, per acabar amb un "no tinc res més a dir-li", amb la qual cosa ha evitat respondre la pregunta. En haver-se publicat aquesta notícia, Mazón ha reaccionat a través d'un missatge a X reafirmant la seva postura: "Així és". 

 

L'ús històric de la denominació País Valencià

És cert que l'article primer de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que "el Poble Valencià, històricament organitzat com a Regne de València, es constitueix en comunitat autònoma (...) amb la denominació de Comunitat Valenciana". No ho és, en canvi, que l'Estatut valencià fos ratificat en referèndum pels valencians, com ha afirmat Mazón. D'altra banda, el preàmbul de l'Estatut recorda que durant l'etapa preautonòmica va ser el Consell del País Valencià la institució que va permetre restablir l'autogovern valencià després de la dictadura franquista. Aquesta institució va sorgir de la negociació del llavors president espanyol, Adolfo Suárez, i els 41 diputats i senadors de les províncies valencianes, organitzats sota el Plenari de Parlamentaris del País Valencià. 

El nom oficial de Comunitat Valenciana es va establir amb l'aprovació de l'estatut l'any 1982, però la denominació de País Valencià és molt anterior, i ha estat present en la política, l'economia i el món cultural del territori valencià durant anys. De fet, la federació valenciana del PSOE, el Partit Socialista del Partit Valencià (PSPV) manté en l'actualitat la denominació a les seves sigles. Una altra força política que manté les sigles al nom és el Partit Comunista del País Valencià, federació valenciana del PCE integrada a l'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV).

Consell del Pais Valencia
Butlletí del Consell del País Valencià l'any 1978

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!