Eduardo de Castro, president de Melilla, ha acusat Carles Puigdemont de tenir una "ignorància històrica" al dir que Ceuta i Melilla són dues ciutats africanes d'herència colonial i que el Marroc té dret a qüestionar la seva sobirania. 

De Castro ha titllat d'ignorant al president a l'exili a través d'un tuit al seu perfil personal. El president de Melilla ha aprofitat per qualificar a Puigdemont de "fugit de la justícia". En el seu tuit ha remarcat que Melilla i Ceuta "mai han estat colònies i mai han pertangut al Marroc".

El president de la ciutat autònoma ha assegurat que les dues ciutats africanes "són Espanya igual que Catalunya o Aragó". A més, en el seu tuit ha compartit un enllaç de la web de les Nacions Unides on es mostra un mapa dels territoris no autònoms arreu del món. La web tracta sobre la descolonització i no s'hi mencionen ni Ceuta ni Melilla. 

 

Intercanvi digital 

El president De Castro ha respost així a uns tuits que Carles Puigdemont va fer ahir on exposava que tant Ceuta com Melilla només formen part de la Unió Europea per l'herència d'un passat colonial que permet als països europeus tenir possessions fora d'Europa. 

Puigdemont també va expressar en el seu compte de Twitter el seu desig de què la Unió Europa no es deixi "arrossegar per la inflamació nacionalista espanyola". El president a l'exili va afegir que considera que el Marroc es troba en el seu dret de plantejar el tema de la sobirania sobre les dues ciutats autònomes. 

La premsa marroquina en guàrdia

Per la seva banda, la premsa del Marroc va involucrar indirectament a Puigdemont en utilitzar-lo per defendre's en plena crisi diplomàtica amb l'Estat espanyol. L'arribada massiva de persones migrades a Ceuta i Melilla era una represàlia del Govern marroquí cap a l'Estat espanyol, ja que aquest ha donat tractament mèdic a un líder del Front Polisario. En aquest context diverses editorials es preguntaven que passaria si el Marroc oferís refugi a Puigdemont de la manera en què Espanya ho feia amb el membre del Polisario. 

L'ús de l'exili de Puigdemont com una arma llancívola ha planat per tota mena de diaris marroquins, fins i tot aquells que s'oposen al Govern. Un exemple ha estat l'editorial del diari Al Ahdath Al Maghribia, una capçalera de caràcter socialista, que va arribar a interpel·lar directament a la Moncloa llançant la pregunta de: "què passaria si el Marroc donés suport al referèndum català del 2017 i Carles Puigdemont fos acollit i sortís el nostre ministre d'Afers Exteriors a dir que es fa per motius humanitaris, però que això no afectarà en cap cas la relació amb Espanya?".

 

Imatge principal: Eduardo de Castro, president de Melilla / Efe