El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha remès una carta al Papa Francesc en la qual l'emplaça a ell com a representant de l'Església Catòlica i a la monarquia espanyola que ofereixin "una disculpa pública" als pobles indígenes per les "atrocitats" i "saqueig" de la conquesta.
"Aprofito per insistir en què, amb motiu d'aquestes efemèrides, tant l'Església Catòlica, la Monarquia espanyola i l'Estat Mexicà hem d'oferir una disculpa pública als pobles originaris que van patir de les més oprobioses atrocitats per saquejar els seus béns i terres i sotmetre'ls, des de la Conquesta el 1521 fins al passat recent", indica la missiva. La carta ha estat traslladada personalment al Papa per l'esposa del president de Mèxic, Beatriz Gutiérrez Müller, que es troba de visita a Roma.
"Ells no només mereixen aquesta actitud generosa de la nostra part, sinó el compromís sincer que mai, mai, no es cometran actes irrespectuosos a les seves creences, cultures i molt menys, se'ls jutjarà o marginarà per motius econòmics o de racisme", prossegueix l'escrit.
La carta explica que el viatge de la seva esposa a Europa busca obtenir Còdexs, objectes i documents de la història mexicana que puguin exposar-se l'any vinent, quan es compleixen 700 anys la fundació de Mèxic-Tenochtitlán, 500 anys de la invasió colonial espanyola i 200 anys de la independència.
"M'acomiado de vostè amb el desig que puguem mantenir les nostres bones relacions i desitjant-li que es conservi amb salut i amb llarga vida. No fa falta trobar-nos, però si algun dia les circumstàncies ho permeten de nou em ratificaré en la meva estimació i respecte a la seva persona", conclou la carta.
La petició a Espanya
La petició de López Obrador en concret a Espanya es remunta a començaments de 2019, quan va escriure una carta al Rei d'Espanya demanant-li un reconeixement dels "greuges" durant la conquesta de Mèxic. En aquell moment, el llavors ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, va respondre afirmant que "òbviament Espanya no presentarà aquestes extemporànies disculpes".
La tensió per aquest assumpte es va donar per tancada uns mesos després, el juny, amb un viatge d'Irene Lozano, llavors secretària d'Estat d'Espanya Global, a Mèxic per commemorar el 80è aniversari de l'exili republicà espanyol al país.