El president del Parlament balear ha estripat una foto d'Aurora Picornell, afusellada pel franquisme. Els fets han tingut lloc durant el debat de presa en consideració de la proposició de llei de Vox per derogar la llei de memòria democràtica, durant la qual l'ultradretà Gabriel Le Senne també ha expulsat de la sala de plens la vicepresidenta segona de la Mesa, Mercedes Garrido, i la secretària segona del Parlament, Pilar Costa (totes dues del PSIB), que tenien sobre la taula imatges de víctimes de la dictadura —concretament, de les Roges del Molinar, entre les quals hi havia la sindicalista i militant del Partit Comunista Aurora Picornell.

Davant les imatges, el president ha argumentat la suposada necessitat de "preservar la neutralitat de la sala" i ha exigit que "retirin els retrats". Però les socialistes han resistit i s'han negat a cedir a l'exigència, a més de respondre que les fotos són allà com a "acte de justícia i reparació". Lamentablement, Le Senne ha perdut les formes i, amb violència, ha arrabassat la fotografia que Garrido tenia enganxada a l'ordinador. Per la seva banda, Costa ha aguantat a lloc amb les imatges uns segons més fins que el president també l'ha expulsat.

 

El Parlament pren en consideració la derogació de la llei de memòria

Més enllà de la Mesa, diputats del PSIB i de Més per Mallorca també han omplert la seva bancada d'imatges de víctimes del franquisme. El portaveu socialista, Iago Negueruela, ha carregat contra el president ultra i ha titllat de "menyspreable" el seu comportament, després d'estripar els retrats i expulsar les dues diputades "per tenir fotos de dones assassinades". Després de la sessió, els dos partits d'esquerres han demanat la seva dimissió.

Per a més inri, el Parlament ha pres en consideració la proposició de llei de Vox per derogar la llei de memòria democràtica. Mentre que el diputat de Vox Sergio Rodríguez s'ha dedicat a inventar-se la història, la diputada del PP Cristina Gil ha tret ferro a la situació: "El reconeixement queda garantit per aquest Govern, per la Constitució, per la llei estatal de memòria democràtica i per la llei de fosses". Des de Més per Mallorca han assegurat que "per justícia i memòria a les persones assassinades, per estima a aquest país i al seu futur, mai estarem d'acord amb la derogació". "Sempre estarem en el costat correcte de la història", han reivindicat els ecosobiranistes, que han dedicat el torn de rèplica a llegir en veu alta alguns noms de persones assassinades —cosa que ha posat dempeus tota la bancada de l'esquerra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!