El president del Senat francès, Gérard Larcher, ha transmès aquest dimarts el seu suport a les autoritats espanyoles després del manifest en el qual 41 senadors gals van denunciar la "repressió" contra els líders independentistes catalans.

En un comunicat difós pel Senat, Larcher ha precisat, "sense immiscir-se en els assumptes interns espanyols", que "desitja reafirmar la seva plena confiança i el seu suport a les autoritats espanyoles". "Gran país europeu, Espanya és una democràcia viva, respectuosa de l'Estat de dret i de les llibertats individuals, així com dels drets fonamentals de les persones", ha dit el president de la Cambra Alta. Larcher també ha subratllat el seu suport "a la unitat i a la integritat d'Espanya i al respecte del seu marc constitucional".

El text d'aquests 41 senadors de diferents partits de l'arc parlamentari va ser publicat diumenge en el blog al diari digital "Médiapart" del senador André Gattolin, membre de La República en Marxa (LREM), el partit del president francès, Emmanuel Macron. La seva declaració reclamava també "respecte a les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya" i demanava que "França i els països de la Unió Europea intervinguessin per restablir les condicions del diàleg per trobar solucions polítiques a un problema polític".

El manifest va ser contestat pel Govern francès, que ha reiterat aquest dilluns la seva confiança en la democràcia espanyola i en el seu Estat de dret, mentre ha cridat a no immiscir-se en la situació sobre Catalunya.

El grup de LREM en el Senat també s'ha desmarcat dels legisladors signants amb un altre comunicat ahir a la nit en el que ha dit "no dubtar de la capacitat de la democràcia espanyola per mantenir un diàleg polític apaivagat i plenament respectuós de l'Estat de dret". "Els nostres dos països comparteixen una llarga relació d'amistat i de respecte recíproc i una visió comuna en la gestió dels desafiaments europeus. Atesa l'amplitud d'aquests reptes, som plenament conscients de l'esperit d'unitat i de solidaritat que ha de guiar la nostra acció", han conclòs.