El president del Senat marroquí, Enaam Mayara, ha fet una crida a recuperar les "ocupades" ciutats de Ceuta i Melilla a través de la negociació i "sense recórrer a les armes". Mayara és membre del Comitè Executiu del partit nacionalista marroquí Istiqlal, que forma part del tripartit que encapçala el Govern del Marroc, i ha fet aquestes declaracions en un acte del partit amb motiu del primer aniversari de l'inici de la nova etapa en la relació amb Espanya. "La colonització espanyola continua a Ceuta i Melilla" i per això l'Istiqlal "no ha deixat ni deixarà de parlar de colonització a les dues ciutats i de les possibles solucions per recuperar-les", ha afirmat Mayara. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que el seu partit "recuperarà algun dia les dues ciutats ocupades per la negociació sense recórrer a les armes". Així i tot, ha puntualitzat que les ciutats autònomes "no seran objecte de xantatge", segons recull el mitjà le Desk.
Aquestes afirmacions posen en dubte el que el president espanyol, Pedro Sánchez, va afirmar el passat mes de febrer en la Reunió d'Alt Nivell (RAN) entre ambdós països. "Hem assumit un compromís de respecte mutu pel que fa al nostre discurs i pràctica política i evitarem tot allò que sabem que ofèn l’altra part, especialment el que afecta les nostres respectives esferes de sobirania", va dir llavors.
D'altra banda, Mayara ha instat els marroquins residents a Espanya a unir-se als partits polítics espanyols i a participar en les eleccions per "ajudar a apropar les opinions dels dos països i formar un lobby que ajudi a defensar tots els temes relacionats amb la pàtria, Marroc," en aparent al·lusió també a la qüestió del Sàhara. En aquest sentit, també ha assenyalat la necessitat d'"obrir-se més a la societat civil i els partits per apropar posicions diversos temes". Segons l'opinió del president del Senat, "la comunitat marroquina a Espanya ha de ser vista com un punt de pressió i suport capaç d'influir en la política exterior d'aquest país amic".
Margarita Robles respon: "Ceuta i Melilla són espanyoles"
Davant d'aquestes declaracions, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha estat taxativa i ha afirmat que Espanya no té res a discutir sobre l'espanyolitat de Ceuta i Melilla. "Amb absoluta i total contundència, Ceuta i Melilla són espanyoles; no hi ha més que discutir", ha dit. Així s'ha expressat en una entrevista a Cuatro, en la qual també li han preguntat si el govern de Pedro Sánchez demanarà una rectificació al Marroc. Robles ha respost de forma evasiva i ha insistit que "la posició del govern d'Espanya és clara i contundent i no hi ha cap possibilitat de debat en aquesta matèria ni res més per discutir". La titular de Defensa ha recordat que recentment va visitar ambdues ciutats i ha assegurat que se sent "molt ceutina i molt melillenca" perquè se sent "molt espanyola".
Aquesta no és la primera vegada que l'executiu espanyol ha de reafirmar l'espanyolitat de les ciutats autònomes davant de declaracions del Marroc. El mes d'octubre passat ja es va produir aquesta polèmica quan el govern del Marroc, en una carta remesa al Consell de Drets Humans de l'ONU, va afirmar que "el Regne del Marroc no compta amb fronteres terrestres amb Espanya, i Melilla continua sent un presidi ocupat". També va dir que en comptes de frontera hispanomarroquina, caldria considerar a la línia de divisió entre ambdós països "un simple punt de pas". El govern espanyol no va donargaire importància a aquestes afirmacions, però davant d'un requeriment del Partit Popular al Congrés dels Diputats, Sánchez va proclamar que "Ceuta i Melilla són Espanya, i punt".