Enfrontament entre Eduard Pujol i Pedro Rollán al ple del Senat. La cambra alta debatia una moció del PP per instar el govern espanyol a adoptar “mesures a favor de la transparència de les institucions i de la lluita contra la corrupció”, però el protagonista ha estat Pablo Llarena. El portaveu de Junts al Senat ha lamentat que a l’estat espanyol “no hi ha ningú capaç de dir prou al jutge Llarena” i l’ha catalogat de “Tejero 3.0 sense bigoti”, en referència a Antonio Tejero, el tinent coronel de la Guàrdia Civil que va protagonitzar l’intent de cop d’estat del 23 de febrer del 1981. La resposta del president de la cambra alta ha estat immediata i fulminant: “No consento que es faci cap referència amb noms i cognoms a cap magistrat, menys en aquests termes, el seu temps ha finalitzat”. I li ha retirat l’ús de la paraula. Per casualitats de la vida, pocs minuts després, el jutge Llarena ha confirmat que no aplica l’amnistia a Puigdemont, Comín i Puig. En una intervenció posterior, Eduard Pujol ha tornat a la càrrega: “A qui haurien de retirar la paraula és als prevaricadors, als populistes que mengen fruita amb la boca plena de mentides sobre Catalunya i als Tejero 3.0, la democràcia espanyola els donaria les gràcies”.

 

No és la primera vegada que Eduard Pujol compara Pablo Llarena amb Antonio Tejero. Va fer la mateixa afirmació el passat 13 d’agost durant la compareixença del ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, sobre la posició de la Moncloa en relació amb Veneçuela. El portaveu de Junts a la cambra alta va aprofitar-ho per retreure al Poder Judicial que “es burli impunement” de la llei d’amnistia i “es mofi” del Congrés amb un “cop d’estat judicial” i va titllar Llarena de “Tejero sense bigoti”. En aquella ocasió, el president de la comissió, el popular José Ignacio Landaluce, no el va cridar a l’ordre ni li va retirar la paraula.

Just la setmana passada, en l’Obertura de l’Any Judicial, la nova presidenta del Consell General del Poder Judicial, Isabel Perelló, va reclamar “evitar atacs injustificats que poden arribar a soscavar la legitimitat i la reputació” de la Justícia i va adduir que “crítiques i discrepàncies no tenen res a veure amb la desqualificació o l’insult”. “Vull fer una crida a les diferents forces polítiques per respectar la feina dels jutges”, va afirmar en la seva primera intervenció pública. Unes paraules que ressonen a les que va pronunciar fa mesos l’aleshores president interí del Poder Judicial, Vicente Guilarte, que va arribar a amenaçar Míriam Nogueras de prendre mesures contra ella per les crítiques als jutges.

“Ayuso és una grandíssima analfabeta”

La reprimenda del president del Senat a Eduard Pujol a costa de Pablo Llarena no ha sigut l’única. Uns minuts abans, Pedro Rollán també ha cridat l’atenció al portaveu de Junts al Senat per haver escomès contra Isabel Díaz Ayuso. “És una grandíssima analfabeta i el que hauria de ser inconstitucional és la mentida i el populisme”, ha afirmat. Acte seguit, Rollán li ha exigit el “degut decòrum i respecte” cap a “tots i cadascun dels servidors públics que, des de la seva ideologia i partit polític, aspiren a conformar una societat millor”. Per cloure, Eduard Pujol ha reconfigurat les seves paraules: “Deixem-ho que Ayuso no sap absolutament res de Catalunya”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!