Pedro Sánchez ha superat aquest divendres la seva segona jornada de reunions bilaterals amb presidents autonòmics. Una setmana després d’haver-se trobat amb lehendakari i els barons populars de Galícia i Andalusia; aquesta vegada ha estat el torn dels presidents de Cantàbria, La Rioja i Astúries. Els dos primers tenen carnet del PP i el tercer el té del PSOE. El baró asturià, precisament, ha estat dels que no han tingut pèls a la llengua i han criticat de valent el pacte assolit per Pedro Sánchez amb Esquerra Republicana a canvi d’investir Salvador Illa president de la Generalitat: el finançament singular per a Catalunya. I aquest divendres ho ha tornat a fer. En la seva reunió al palau de la Moncloa, Adrián Barbón li ha traslladat al president espanyol la seva aversió al pacte. “No donaré suport a res que perjudiqui els interessos d’Astúries”, ha assegurat que li ha manifestat en la trobada en la posterior roda de premsa; a banda de rebutjar que Catalunya surti de l’actual règim comú.

Segons ha explicat Barbón, li ha traslladat a Sánchez la posició del Parlament Asturià en matèria de finançament, que és que en la reforma del sistema es tinguin en compte aspectes com la dispersió. Segons el relat del president autonòmic, Pedro Sánchez ha “entès” el seu plantejament. El baró socialista ha dit que la coincidència que tenen tots dos és que l’actual sistema està “obsolet” i que cal renovar-lo urgentment, i ha celebrat que el president del govern espanyol li hagi mostrat la voluntat d’encarrilar una reforma que acabi atorgant de més recursos totes les autonomies. A diferència del que estan demanant els presidents del PP —seguint el guió estipulat per Gènova 13—, Barbón ha defensat que aquest tema s’ha de tractar al Consell de Política Fiscal i Financera, i no pas a la conferència de presidents.

La Rioja i Cantàbria segueixen el guió de Gènova 13

La reunió Sánchez-Barbón s’ha celebrat a la tarda, però el president del govern espanyol s’ha reunit amb els presidents de Cantàbria i La Rioja al matí. Tots dos han exigit al líder socialista la retirada de la proposta d'un finançament singular per a Catalunya. "Li he demanat que retiri el concert separatista i talli de soca-rel qualsevol avenç cap a la independència fiscal de Catalunya, que no pot sortir del règim comú", ha etzibat la càntabra María Sáenz de Buruaga després de la seva reunió amb el cap de l'executiu espanyol a la Moncloa. "Desfigura l'estat de les autonomies", ha opinat. Gonzalo Capellán, per la seva banda, ha expressat la seva oposició a qualsevol acord de finançament que impliqui la pèrdua de recursos per al seu territori.

Sáenz de Buruaga ha insistit que l'acord entre el PSC i ERC que permet a Catalunya gestionar tots els impostos és "profundament injust". "Crea una clara discriminació entre ciutadans de primera i de segona perquè trenca el consens constitucional del 78 sobre el qual hem fonamentat la nostra convivència", ha apuntat. La presidenta de Cantàbria, que també ha demanat a Sánchez inversions en infraestructures pel seu territori, ha afirmat que el sistema de les autonomies es basa en la solidaritat, i que l’acord PSC-ERC el fa perillar. "S'ha fet sense diàleg, sense consens, sense les autonomies i per la porta del darrere", ha lamentat.

Per la seva banda, Capellán ha reiterat la seva oposició a qualsevol acord que impliqui "un sol euro menys" per a La Rioja. "Ho dic des d'una comunitat autònoma que ha augmentat la despesa en educació i que destina la major part dels recursos a polítiques socials. Això és el que fem amb el finançament", ha remarcat. El president ha respost així a les crítiques del PSOE, que acusa les comunitats del PP de demanar més recursos mentre abaixen els impostos als seus territoris.

Conferència de presidents a principis de desembre

Paral·lelament, la presidenta càntabra ha anunciat que durant la seva reunió amb Pedro Sánchez, el cap de l’executiu espanyol li ha traslladat la seva intenció de celebrar a principis del mes de desembre la conferència de presidents. Serà precisament a la seva comunitat autònoma, Cantàbria, on se celebrarà. La intenció del líder socialista és abordar-hi el problema de l’habitatge; mentre que els presidents del PP insisteixen que s’hi inclogui també en l'ordre del dia la qüestió del finançament. L’argument dels socialistes és que ja existeix un òrgan per parlar expressament sobre aquesta qüestió i de forma multilateral: el Consell de Política Fiscal i Financera.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!