“Amb la vostra presència, recuperem una tradició  institucional que mai havia d'haver-se perdut perquè els integrants del Poder Judicial a Catalunya hem seguit i seguirem servint els interessos dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya.” Amb aquestes paraules, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos,  ha agraït al president de la Generalitat, Salvador Illa, la seva  presència a l’acte de l’obertura de l’any judicial al Palau de Justícia de Barcelona, aquest divendres.  Abans de l’acte, el president del TSJC ha rebut el cap de l'executiu català a les escales de l'edifici judicial, a l'avinguda Lluís Companys.

Des de fa  més d'una dècada, amb l’inici del procés d’independència de Catalunya, que cap president del Govern havia assistit a aquesta cerimònia. Fins i tot, aquest any hi ha hagut una mica d’enrenou en el protocol  per situar al socialista Salvador Illa. Al final, el president de la Generalitat s’ha assegut, fora de la capella de la sala de passos perduts (on s'asseuen els juristes), al costat del delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, i els consellers de Justícia i Interior, Ramon Espadaler i Núria Parlon, respectivament.

Hi ha qui no ha trobat correcte que la sala de govern del TSJC fes esperar més de deu minuts al president Illa, i a la resta, per l'inici de la cerimònia, tot i que després de l'acte, Barrientos i Illa han estat més de vint minuts parlant sols. Totes dues autoritats es tornaran a veure aquest dissabte a la celebració de la Hispanitat, a Madrid, on també cap president  català assistia des de feia 14 anys.

Reclam al  nou CGPJ

En el seu discurs,  Barrientos també ha celebrat la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i que l’elecció de la seva presidenta, Isabel Perelló, hagi estat per primera vegada escollida pels integrants de l’òrgan dels jutges. A l'acte hi havia quatre representants de l'òrgan de govern dels jutges. El president del TSJC ha demanat al nou CGPJ que “no quedi passiu davant les desqualificacions i insults personalitzats a determinats jutges i magistrats des de qualsevol àmbit”. 

La renovació del CGPJ implicarà també  la renovació de la presidència del TSJC i Barrientos, que porta tres anys amb el mandat  caducat, no  es presentarà a la reelecció. En el seu discurs, que  pot ser el darrer, ha agraït als seus antecessors en el càrrec com a màxima autoritat judicial catalana.

Cap jutjat nou el 2025 i falten 112 jutges

Abans del president del TSJC, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha presentat la memòria  del 2023 i l'actuació dels 418 fiscals que hi ha. En un perfecte català, Bañeres ha alertat  que "la suspensió de judicis ha arribat a un 19%, i que cada any va a més". També ha exposat que es concedeixen rebaixes de penes a acusats per dilacions indegudes a causa dels retards del sistema judicial. El fiscal superior de Catalunya ha demanat que "la reforma judicial no sigui una quimera", com fa tants anys  que s'espera, i ha apostat  amb solucions, com ara que les conformitats s'ampliïn a delictes més greus.

El president del TSJC, Jesús María Barrientos, i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, en l'inici de l'acte judicial, aquest divendres.  / Foto: ACN

 

En aquesta línia, el president del TSJC  ha lloat "l'esforç i determinació inversora" de l'executiu català de reforçar la policia per fer front a la delinqüència creixent als carrers. Això no obstant, ha afegit que si no es reforça el sistema judicial, aquestes majors dotacions policials cauran en sac trencat i ha reclamat a les administracions catalana i espanyola més recursos en jutges i funcionaris.

El magistrat Barrientos ha exposat que actualment Catalunya té una planta de 855 jutges i magistrats, i que per arribar a la mitjana estatal de 12 jutges per 100.000 habitants, caldrien  112 unitats o places judicials  per arribar als 967 jutges. I malgrat que l'augment de feina i el col·lapse judicial, el president del TSJC ha anunciat que el Ministeri de Justícia no preveu crear cap nou jutjat el 2025 a Catalunya. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!